2 sep. 2012

Ungskär - ön som flyter på vattnet

En lördag i augusti firade vi akt två av en släktings 60-årsdag. Vi åkte skärgårdsbåt från Sturkö till Ungskär, långt österut i Karlskronas skärgård. Hade aldrig varit där och vi prickade en solig dag med ett näst intill ett helt lugnt hav. Ön hade en gång i tiden 400 invånare plus tillfälliga medhjälpare i fiske och hushåll. I dag finns bara åtta bofasta, men en mängd sommargäster. Ön har haft miltära anläggningar för att förhindra fientliga fartyg att nå Karlskrona österifrån. De militära anläggningarna var i bruk 1934-78. Nu finns bara några övergivna baracker och lite annat smått och gott som minner om den tiden.

Efter att vi anlänt till hamnen vid lunchtid gick vi till Lungskär där vi åt en synnerlig välsmakande picknick-lunch från Pecorino i Osby. Trots det hårda ljuset var det stimulerande att strosa runt och leta landskapsbilder och lite andra motiv.
Vi anlände inte till denna brygga...
 
Liten vågbrytare och brygga.

Bild tagen från samma punkt som bilden ovan, men med ett annat utsnitt.

Ett av de prydliga husen (slarvigt av mig att inte hela gatlampan finns med alternativt döljs helt...)


Alternativt boende. Det finns inga bilfärjor till ön, så denna husvagn har nog tagit vägen över isen.


Ur bruk


 


3 kommentarer:

 1. Det ser trevligt ut på Ungskär. Måste ta mig dit någongång. Jag är svag för skärgårdsmiljöer, så det kommer upp på att-göra-listan.

  Favoriten blir bild tre. Jag gillar de två bryggorna (eller vad det är) och att ögat sedan kan vandra, via det lugna havet, upp till den högt belägna horisonten och utforska fyren och molnen där. De röda och gröna prickarna till vänster blir en bra motvikt till fyren. En behaglig bild, där du gjort det bästa av ljuset.

  SvaraRadera
 2. jag bor på ungskär och husvagnen (den rödmålade) togs ut på en pråm för ca 3 år sen och även den gule som står bakom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar och info!
   Vi funderade en del på hur husvagnen kommit dit. Vi lutade åt en överfart på isen, men det var alltså fel. Vi trodde att husvagnen hade stått där längre, men den var med andra ord gammal redan när den kom dit. Kan mycket väl tänka mig att besöka Ungskär igen och har tipsat vänner och bekanta om denna fina ö!
   /Ulf

   Radera