24 sep. 2012

Smultronstället och glasbruket i Lindshammar

Smultronstället i Lindshammar, några mil norr om Växjö längs väg 31, var ett värdshus med tillhörande butik och drivmedelsförsäljning. I värdshuset spelade jag en gång för länge sedan en lagmatch i schack, tror att det var sent 70-tal. Minns att jag tidigt i mitt parti gjord ett grovt förbiseende och förlorade tämligen snabbt min match, men laget vann. Har flera gånger åkt förbi Smultronstället och konstaterat att det är igenbommat. Först för två veckor sedan stannade jag till och gick runt en stund och fotograferade byggnaden utifrån. En Lindshammarboende kom förbi och han berättade att en bidragande orsak till att Smultronstället fick stänga var att regnvatten läckte in i byggnaden, både i restaurangdelen och i elcentralen. Det var ju inte så bra. Låter som en dyr renovering stod för dörren. En koll på nätet säger att Smultronstället stängde den 1 oktober 2003, dvs. för 9 år sedan.Som framgår av en del av bilderna har Smultronställets arkitekt/byggherre inspirerats av att det i Lindshammar fanns ett glasbruk, men det lades ner den i september 2007. Därefter har mindre enskild glastillverkning och försäljning bedrivits i glasbrukets lokaler, men sedan 2011 finns ingen verksamhet där. Glasbrukets mest kända alster är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Mer om glasbruket i slutet på detta blogginlägg, men först några fler bilder på Smultronstället.
Bake-off-bröd verkar ha funnits att köpa i butiken.


 
 Alla drivmedelspumpar utom just denna har plockats bort.


Ägaren har på senare tid återvunnit stenplattor och tagit loss lite oskadat virke.
 


Under lastbryggan finns en hel del trevliga maskiner, kompressorer, elinstallationer m.m.


Avslutningsvis lite bilder på glasbruket. Upptäckte att vi har åtminstone en glasskål från Lindshammar i vår ägo. Det är en färgglad pjäs, vilket var brukets signum, se följande bild.


Naturen erövrar.

Hålet för elkabeln blev för stort.

5 kommentarer:

 1. Kul, eller intressant är nog ett bättre ord, med ett ställe som är i början av sitt förfall. Kan bli en riktigt spännande svit om du återvänder vart 5:e år och tar bilder i ungefär samma perspektiv !! Mvh Erik Si.

  SvaraRadera
 2. Här var det många bilder att välja bland, så det får bli två favvisbilder. Den första blir nummer 13. Det är häftigt med de gamla maskindelarna blandat med vegetationen och mjölkörten som smyger sig på. Den andra blir nummer 16. Jag tycker det blev en så'n skön balans i hela bilden och mycket detaljer att titta på. Du måste helt enkelt ha prickat helt rätt i utsnitt och komposition.

  SvaraRadera
 3. Fina bilder !! Var där och fotade lite igår men var mulet och tråkigt väder =(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattar bilderna! Extra kul att du hittar till dessa ganska gamla bilder. Du kanske lägger ut dina bilder från Smultronstället på din blogg så småningom? Har bara passerat förbi en gång efter fotostoppet. Har för mig att har brunnit lite där. /Ulf

   Radera
  2. Har kollat dina instagrambilder: din översiktsbild på Smultronstället är verkligt lyckad och förmedlar en dyster stämning som passar motivet perfekt! /Ulf

   Radera