27 jan. 2012

Främmande och bekanta fåglar siktade i Santa Maria

Oddsen att se och kunna fotografera fåglar på semesterresan till Santa Maria, Sal, Kap Verde, kändes tunga. En livlig semesterort, sand- och stenöken runt omkring, den praktisk möjliga transportsträcka uppgick till några km till fots (för dåliga vägar för cykelutflykter), ingen aning om vilka fåglar man kan förvänta finna där (dålig research med andra ord) och framför allt inte var fåglarna i så fall kunde finnas. Men glad i hågen och med kamera på magen gav jag mig ut några gånger, såväl kvällstid som mitt på dagen. Döm om min förvåning, under mitt strosande "hittade" jag fåglar som jag aldrig sett tidigare. En del i strandkanten, andra en bit upp från havets rand i sanddynerna och märkligast av allt i och runt en stor vattenpöl som bildats mellan byggarbetsplatser. Mitt ibland plastpåsar, övergivna hinkar, ratade brädor och annat skräp levde fåglarna, till synes välmående! Men de uppskattade säkert det söta men smutsiga vattnet.

Kan inte påstå att jag är 100 procent säker på fågelnamnen, men tror att de angivna namnen (tack vare hustruns mycket värdefulla hjälp) är rätt. De gråsparvsliknade fåglarna är vi däremot alldeles för osäkra på för att våga skriva något namn. Tar tacksamt emot identifiering av dessa och eventuella korrigeringar vad avser de övriga fåglarnas identitet! 
Styltlöpare

Möte mellan storspov och roskarl


Svartbent strandpipare och sandlöpare
  
Roskarl

Roskarl

Storspov

Kap Verdesparv
  
Kap Verdesparv

3 kommentarer:

 1. Tyvärr är Kap Verdes fågelarter inte min specialitet, så jag är inte till mycket hjälp när det gäller identifieringen. Som vanligt väljer jag en favoritbild, och det blir nog ett lite annorlunda val än vanligt. Det blir nummer fyra. Motivet är att jag reagerar på kontrasten mellan de vackra fåglarna som går på rad och skräpet på stranden. Det är det som gör bilden talande och intressant och får den att stå ut lite extra.

  SvaraRadera
 2. "Gråsparven" är antagligen Kap Verdesparv.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kap_Verdesparv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för informationen! Har uppdaterat bildtexten till de två sparvbilderna eftersom jag är övertygad om att det är Kap Verdesparv på bilderna. /Ulf

   Radera