22 jan. 2012

Färgglada fasader

Ta en titt på husen i vilket kvarter som helst i Sverige. Inte kan man väl sätta etiketten "färgglad" på många av husen? Nu är vi inne i en period där många nya hus och ommålade fasader färgsätts i olika vita och grå nyanser. Inte piggar det upp så mycket!? Har även en känsla av att en del färger som var vanliga för 10-15 år sedan mer eller mindre försvunnit, grönt till exempel. Med dessa insikter i bagaget var det uppfriskande att flanera runt i Santa Maria på ön Sal i KapVerde. Visserligen var kanske bara framsidan på huset målad (det kanske någon gång framöver ska byggas ett hus intill och då är det ju onödigt att måla sidorna...), men vilka färger och färgkombinationer de får till! Där har inte någon stadsarkitekt bestämt vilka färger som husen får ha. Eller så finns det regler som ingen bryr sig om att följa. Jag lutar åt det först nämnda. Det finns nog annat att fundera på för de styrande i staden än färgsättningen på husen och fasadernas skick!


Även om det verkar vara ett tag sedan fasaden målades så är dörrar och fönsterluckor nymålade i ganska starka färger.

Avslutningsvis en butiksfasad. Den är inte så färggrann och skyltfönster saknas, men det målade budskapet vittnar om ett försök att skapa sig en inkomst med relativt enkla tjänster. Men kundunderlaget verkar inte vara så stort... se mannen som försiktigt kikar ut genom dörren och spanar efter kunder!

1 kommentar:

  1. Sannerligen färgglatt, en kul och uppfriskande bildserie! Favoritbilden blir ändå den sista, trots att den inte har så mycket färg. Den har så många kul detaljer med mannen som kikar ut, katten, texten och den flagnande väggen. Kompositionen är klockren också.

    SvaraRadera