24 jan. 2012

Fina fiskar finnes

Piren i Santa Maria (Sal, Kap Verde) är en riktig turistmagnet. Det beror på att alla utflykter till havs utgår därifrån, såväl fisketurer som utflykter med en glasbottnad och halvt ubåtsliknande båt. Den senare provade vi till en inte allt för ringa peng. Vilket i efterhand kan ses som ett överpris, dvs. turistfälla. Men det som drar såväl flest turister som stadsinvånare och restaurangägare till piren är att där landas all god fisk som är ett måste att äta när man är på Kap Verde. Till och med de av barnen som inte är "överförtjusta" i fisk valde fiskrätter flera gånger under semesterveckan. Trots att de fanns pizza, pasta och kötträtter att välja på! Tyvärr tror jag att det blir svårt att fortsättningsvis hålla fiskkonsumtionen på den nivå vi hade under årets första vecka.

På piren samlades de mindre fisksarna i färgglada baljor eller skottkärror i avvaktan på en hugad spekulant eller bara till allmän beskådan.Tonfiskarna (gulfenade) lades först direkt på bryggan innan de rensades, styckades och filéades.

   Fiskebåtarna är inte några stora plåtschabrak som dammsuger havsbotten, utan det handlar här om småskalighet och närfångad fisk. Dock är sjösäkerheten inte alltid i första rummet hos yrkesfiskarna till havs!

1 kommentar:

  1. Vi tar en till... Här blir favoritbilden den första, mycket tack vare att man ser ansiktet på personen, fisken och miljön. Hade kanske beskurit den lite överst, då det blev så lite av himlen kvar. Jag var ett tag inne på sjuan, men jag saknar lite att man inte ser ansiktet på kvinnan.

    SvaraRadera