3 maj 2014

Ännu en ganska tidig morgon vid Växjösjön

Förra lördagen blev det en ny tur till Växjösjön i ganska tidig timme. Denna gång startade jag vid Strandbjörket och tog mig drygt halva sjön runt, moturs. Precis som förra gången, helgen före, blev det en blandning mellan fågel- och blombilder (främst vitsippor). Bilderna är inte på något sätt perfekta, men de visar tämligen väl vad jag såg och njöt av under mina knappa två timmar vid Växjösjön den lördagsmorgonen.

Gräsänder finns det gott om och deras fjäderdräkt framträder fint i morgonljuset. De var livliga och hävdade sina revir. Tyvärr missade jag att få med hela spegelbilden av fåglarna.


Ett svanpar putsade omsorgsfullt sin fjäderdräkt. Efter ett tag reste den ena sig och sträckte på vingarna.

En nötväcka poserade för en kort stund i luckan mellan två grenar. Jag hade helst velat ha med en ljusglimt i ögat och kunnat undvika barkfliken över fågelns bakparti, men nu blev det som det blev...

 Några bilder på växtlighet blev det också.

Svårt att låta bli att förföras av vitsippor!

Även ormbunkar på väg att slå ut är fotogeniska.

Någon har prytt(?) ett träd med cykelskrot. Drar nu mig till minnes en bild jag tog för ett par år sedan vid ungefär samma plats. Då hittade mitt öga en tillsynes fungerande cykel som var upphängd i ett träd. Det verkar som någon tycker det är upplyftande för själen att hänga upp cyklar eller cykeldelar!

Men det var mest fåglar som jag ägnade mig åt. En trädkrypare är mycket välkamouflerad!

 En stare som nyligen verkade ha badat satt fint på en gren.

Även en blåmes satte sig fint. Dock med solen i nacken istället för, som oftast är önskvärt ur fotosynpunkt, i ansiktet.

Ett skäggdoppingpar ägnade sig en stund åt att bygga på ett bo bara en kort bit från stranden där mycket folk rör sig. Lite konstigt tycker jag. De brukar vara mer reserverade för mänsklig närhet.

8 kommentarer:

 1. Hallå där Ulf! Riktigt i fototagen nu, ser jag! Fågellivet vid Växjösjön är det minsann inget fel på. Många arter blev det. Första bilden är en härlig uppvisning av fjäderdräkten. Väl fångat i bra ljus. Du skriver att du önskat att hela spegelbilden skulle varit med. Visst hade det varit trevligt, men bilden funkar utmärkt så här också.

  Sedan kommer en actionbild! Kul med anden som har vingarna framåt. Jag hade möjligen önskat att den varit skarp istället, men det går ju fort i sådana här sammanhang och kameran väljer att fokusera där den gör. Kul bild i alla fall och fint vattenstänk.

  Nötväckan i bild fyra är fin och den sitter snyggt mellan stammarna. Det klart att barkbiten sitter lite dumt, men det hör till avdelningen petitesser!

  Jag gillar det vackra motljuset i bild fem, speciellt i vassen. Den grova stammen och vassen kompletterar varandra fint och följs nästan åt lite grand. Precis som med "min bokbild" så hade det varit bättre utan de oskarpa löven, men ibland får man ta det som det är.

  Ormbunkarna i sjunde bilden är vackra i motljuset. Jag gillar när de är på väg upp och avslutas med en knorr. Det syns inte att det är vitsippor i bakgrunden, men det kan inte vara något annat. Det blir fina bollar som komplement till det som är skarpt.

  Det tog lång tid innan jag såg vad cykelskrotet är. Först tyckte jag det var tådelen på en sko! Nu ser jag att det är en lampa. Man skall inte sluta att förundras....

  Trädkryparen sitter fint i bild nio, och återigen har du vågat bryta mot reglerna. Bra! Nästa gång kanske den är på vad ut ur bilden också :)

  Staren sitter elegant i bildytan. Även om den inte är så stor så bildar grenarna ett snyggt mönster, både de skarpa, men också ett gäng tunnare som bara blir antydda i bilden. Klara annorlundhetspoäng!

  Blåmesen sitter också fint, men jag håller med om att ljuset kommer lite fel. Så är det ibland!

  Jag gillar doppingarna också, men inte kaveldunet som är lite för framträdande. Får jag tipsa om en machete!

  Så var det favoriten. Jo, det blir första bilden!

  Ha en fin vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen! Trodde du skulle kommentera riset, vårt stående diskussionsämne, i bild tre men icke! Varken bu eller bä...
   Ibland är nakna grenar och/eller löv i vägen, som i bild fem, eller hjälper till att rama in huvudmotivet, som jag försökt göra i bild 4, 10 och 11.
   Stämmer att det är vitsippor, i massor, bakom ormbunkarna.
   Hade ingen machete med mig, bara en Victorinox multikniv. Så kaveldunet fick vara kvar! ;-) Men den växten stör mig en hel del. Bilden blir delad, vilket egentligen inte passar så bra här. Borde kanske inte fått vara med i bildserien!?
   Noterar att du väljer en bild med dynamik som favorit.Intressant och inspirerande för fortsättningen!
   Njut även av vardagen! /Ulf

   Radera
 2. Vad roligt att jag fick se resultatet från denna fina morgon! Tänk vad mycket djurliv och vacka växter det finns kring vår sjö som ligger nästan mitt i staden. Fantastiskt!

  Jag är förstås särskilt glad över att få se den lilla trädkryparen på så nära håll i denna bild. Mycket intressant fjärderdräkt, och förstås svår att fotografera mot den mörka och spräckliga barken som bakgrund. Men det blev riktigt bra!

  Tusen tack för fina bilder!

  Hälsningar Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växjösjön och Bokhultet är två fina stadsnära platser med fin natur. Växjösjön främst för sitt fågelliv, Bokhultet för den fina (bok)skogen. Bilden på trädkryparen blev bättre än vad jag först trodde när jag tittade på kamerans display direkt efter fotograferingen. Fick dock "lätta upp" den ursprungligt mörka stammen och fågeln. Tack för en trevlig pratstund vid trädet där trädkryparen dök upp! /Ulf

   Radera
 3. Hej Ulf! Så länge sedan jag skrev någon kommentar i din blogg. Jag har inte varit så aktiv med bloggandet, lagt in bilder, men inte kommenterat så mycket. Men jag har tittat.
  Nu känns det som orken och energin återvänt.
  Våren strömmar varmt genom dina bilder. Fåglarna känns nära och närvarande. Den skira grönskan ger hopp. De är så vackra de små krusidullerna till kommande ormbunkar. Mina tankar går till "Fiskdammarna" Det hade varit roligt att se den stora grönskande prakten i sin linda/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Brita! Jag har också haft svackor med blogginlägg och kommenterande. Det är naturligt att inspirationen och "bildorken" tryter emellanåt - av ett eller annat skäl. Ja, spirande ormbunkar är fotogeniska. Helt klart vore det spännande att betrakta mångfalden av strutbräken i Mullsjös fiskdammar igen! /Ulf

   Radera
 4. Fina bilder du bjuder på. Brukar också vandra runt och fota.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar bilderna. Små vandringar i närområdet med kameran är ren avkoppling! /Ulf

   Radera