29 nov. 2012

Vattenverkets dagar är över

Sedan något år hämtar Växjö sitt dricksvatten från trakterna av Lagan. Det gamla anrika vattenverket med sina tjänstebostäder har nu börjat rivas efter en del turer runt upphandlingen av rivningsentreprenör. Det var alltså hög tid att i helgen som gick bege sig till Helgasjöns strand för att försöka få några sista bilder av vattenverket innan allt var helt nedmejat av maskinernas effektiva gripklor. Till mitt förtret var området, till skillnad mot mitt förra besök för drygt ett år sedan, ingärdat av staket. Men genom att sticka in objektivet genom en glipa i staketgrinden eller att fotografera med frontlinsen i princip dikt an mot staketet (samma trick som vid fotografering i djurparker!) blev det ändå några hyfsade vyer av vattenverket "halvvägs" på mot förintelsen och evig förpassning till minnenas arkiv.

Den väg som klottrarna tog sig in och ut (?), en fick tydligen väldigt bråttom.

Demontering påbörjad utan maskinhjälp.
Inte nog med att vattenverket bjöd på en del fina motiv, nu var det så lyckligt att jag i skogsdungen i direkt anslutning till vattenverket hittade en ytterligare en övergiven byggnad. Den har antagligen inte någon som helst koppling till vattenverket. Byggnaden verkar ha varit uppdelad i tre olika sektioner: förråd, bekvämlighetsinrättning och snickarbod. Men det måste ha varit länge sedan någon nyttjade byggandens faciliteter.
I skogsdungen fanns också en grind. Något staket fanns däremot inte i sikte.

5 kommentarer:

 1. Vackra Bilder Ulf..Storgila på "lövsnigeln" och dassrullen samt låset..Allt annat bara en STOR bonus :) /Buffan W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, speciellt tack för ordet lövsnigel! Mycket välfunnet! Såg att lövet hängde där ensamt och valde att fokusera på det samtidigt som det (knappt) går att ana vad som är i bakgrunden. Dassrullen verkar ha blivit uppskattad av många, vilket initialt förvånade mig, men samtidigt brukar bilder av vardagsobjekt ofta vara tilltalande. Speciellt om huvudmotivet får dominera bildrummet!

   Radera
 2. Snygga bilder på några intressanta motiv. Favoritbilden blir nummer tre. Jag tycker att det är en visuellt snygg bild med rutmönstret som bildas av "hålen" i väggen och så mindre rutor till vänster. Att den är tagen genom grenverket tycker jag gör bilden mer spännande och lite mystisk. Snyggt!

  Sedan får toarullen en guldstjärna från mig också. Den är precis "lagom" trasig!

  SvaraRadera
 3. Helt underbara bilder, längtar till våren nu så att man kan ge sig ut och fota igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Oskar för den värmande kommentaren! Ja, vintern sätter ju vissa begränsningar när det gäller fotograferingen, men samtidigt kan snö förgylla alla typer av bilder. Även dagar med grått väder brukar fungera fint, åtminstone för närbilder och i "skrotbilder" får ju rosten en extra lyster i fuktigt väder. Men visst är det enklare och lite mer inspirande att fota på våren!

   Radera