20 aug. 2012

Bebodda bostäder och bortglömda byggnader

Grekland har ju inte världens eller Europas bäst skötta ekonomi. Även om det inte var extremt mycket övergivna byggnader på Karpathos så fanns det hus och hotell i hela skalan från enbart stomme till tillsynes helt inflyttningsklara men övergivna byggnader. Kanske tog pengarna slut, byggherren gick i konkurs eller banken hade inte mer pengar att låna ut. Men samtidigt måste jag säga att de flesta hus vi såg i huvudorten Pigadia såg fräscha och välunderhållna ut. Förmodligen tack vare pengaflödet från oss till turistnäringen och de arbetstillfällen den ger, åtminstone under halva året.

Norra delen av Pigadia, där vi bodde.

Aperi i förgrunden och Pigadia som skymtar uppe i västra hörnet.

Det finns andra färger än blått.
Så följer några bilder på byggnader som hunnit mer eller mindre långt i färdigställandet innan byggnationen avbröts. Visst känns det lite vemodigt, även om solen skiner på dem.



Tydligen är det billigare att bygga staket/plank med överblivna dörrar än att köpa brädor....

På Karpathos bor det cirka 6000 invånare. Till dessa finns det cirka 2000 kyrkor och kapell. Ju mer svårtillgängligt de ligger, desto bättre kristen är den som bygger dessa helgedomar. Enligt uppfattningen i denna del av världen.

Det går att ta sig till den övre kyrkan via en väg (om jag nu minns rätt), men kapellet till vänster ser ut att vara besvärlig att nå...

2 kommentarer:

  1. Den sista bilen är mycket talande med de två kyrkorna som är så små i det stora bergslandskapet. Det finns mycket struktur i berget och sidoljuset framhäver det på ett fint sätt. Kanske hade jag velat ha lite mer luft till vänster om den nedre kyrkan, men där kanske fanns något störande som hade förstört bilden...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant kommentar! Svaret på dina fråga är både ja och nej. Om du kollar på bild nr 2 så är den tagen till vänster om kyrkorna och du ser ett stenbrott i kanten på bild 2. Det stenbrottet vill jag inte ha med i "kyrkbilden". MEN jag kunde onekligen haft lite mer luft ytterligare till vänster om den vänstra kyrkan utan att riskera att få en del av stenbrottet i bilden. Och om jag ändå hade fått med stenbrottet i bilden kunde jag ju ha beskurit bilden till ett mer panaromalikt format...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.