17 juli 2012

Vandring på Balsberget och Maltesholm

I förra veckan, direkt efter vårt besök i Torsebro, styrdes färden och stegen till naturreservatet Balsberget, som ligger lite norr om Kristianstad. Berget mäter hela 93,7 m över havet! Där finns en mängd vandringsleder och ett grottsystem att utforska för den som är sugen på besök i underjorden. Jag vill hellre hålla till i friska luften och känner mer samhörighet med det som finns ovan marken än under mig. Efter inledande "kontinental" terräng med gles tallskog kommer man upp till bokskog, där det finns en del fotomässigt intressanta men svårfotograferade motiv.

Bokskogar är som bekant väldigt mörka när löven slagit ut. Men då och då letar sig solens strålar fram och jag fick syn på följande harsyreknopp i vacker belysning. Det tog dock lite tid att byta objektiv, så solen försvann. Väntade en stund och solen kom tillbaka - men strålarna träffade några decimeter från knoppen! Hade dock varit förutseende och tagit med en liten reflexskärm. Lyckades emellertid inte vinkla upp solljuset på knoppen, så det fick bli en "kall" bild istället.
Harsyreblomma på väg att slå ut.
Kontrasten mellan bokskogens dunkel och de fläckar av starkt solljus som släpps igenom gör det svårt att få ljusmässigt balanserade bilder, vilket illustreras nedan. Jag kunde dock inte motstå att avbilda den över stenen utbreddda stammen/roten. Gav mig inte heller tid att vänta på att solen skulle gömma sig bakom ett av de otaliga moln som verkar ha ockuperat himlen denna sommar. (Minskade kontrasten i bilden i efterhand, men har då tappat lite av "stunsen" i färgerna.)
Bokens rotsystem försöker täcka stenen.
Även på följande bild kämpar en bok med att få ordentligt fäste för sina rötter. Som oftast är marken i bokskogar översållade med vissna löv och kvistar av olika storlek. Jag plockar sällan bort pinnar och liknande, så även denna gång lät jag naturen se ut precis som den var. Ser kanske ser lite stökigt ut...
Rötter och ris.
Att fotografera vyer från utsiktspunkter är enligt min syn bland det svåraste man kan ge sig på. Försökte att från Balsbergets topp skapa lite olika ytor i bilden: berg-i-dagen, skogsparti, sjö, öppen mark och himmel. Fungerar kanske!?
Utsikt från Balsberget över Råbelövssjön och Kristianstadsslätten.
Är förtjust i att försöka hitta mönster/former/ytor bland träd som ligger lite kors och tvärs. Här är resultatet av ett snabbt fångat motiv längs nedfärden från Balsbergets topp.
Bäst före-datum har passerat för vissa.
 Ett annat motiv som dök upp på temat gammalt och fallet.
Stenknäckt
Efter vandringen på Balsberget styrdes färden till Maltesholm, där det finns ett naturreservat enligt uppgifter på länsstyrelsens webbplats. På plats hittade vi inga skyltar om naturreservatet, än mindre några vandringsleder/-stigar. Det finns dock en mäktig bokskogen på båda sidor om den häftiga vägen upp till slottet, så det blev i alla fall en liten tur med kameran ut i naturen.
Tunnelseende

2 kommentarer:

  1. Jag velar lite fram och tillbaka med favoritbilden här. Det får bli nummer fem, då jag tycker att den blivit bra och balanserad kompositionsmässigt. Den känns dock lite kall - läge för lite varmtonsfilter?

    Nummer ett är också en favorit. Den eleganta bågen av stjälken ramar in harsyrebladen på ett fint sätt.

    Jag håller med om att utsikter är svåra, men jag tycker ändå att du fick till det bra genom att använda förgrund, mellanplan och bakgrund. Lite snyggare ljus hade förstås hjälpt till, men om bilden är tagen i det väderstreck jag tror så är det nog tidig morgon som är bäst, och det är alltid lite jobbigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du är så flitig på att kommentera bilderna i bloggen! Vad gäller bild nummer 5 håller jag i princip med dig om att bilden, eller i alla fall delar av den, är lite kall. Har nu provat med att "värma" bilden för att få bättre temperaturbalans. Det går att värma bilden lite,lite grand, men den halvfallna stammen riskerar att bli alldeles för varmtonad i förhållande till resten av bilden/lövverket. Det verkar vara svårt, i varje fall utan Photoshop-akrobatik, att få lagom färgtemperatur över hela bilden. (Samtliga bilder är tagna mitt på dagen.)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.