14 juli 2012

Krutbruket i Torsebro

I Torsebro norr om Kristianstad grundade Karl XI i slutet på 1600-talet ett krutbruk. Avsikten var att slippa långa och farliga transporter av krut från Södermanland och Småland ner till de nyligen från Danmark erövrade Blekinge och Skåne. Kruttillverkningen lades ner 1923, men hela området byggnadsminnesförklarades 1996. Området ligger naturskönt vid Helge å, där Sveriges första vattenkraftverk för elproduktion anlades i början 1900-talet. Utöver bruksmiljön finns det en naturskön bokskog och ett fågeltorn vid strandkanten. Torsebro är med andra ord väl värt ett besök!
Huruvida man kan kalla detta en övergiven plats eller inte är en rent semantisk fråga: där finns helt klart övergivna byggnader som minner om industriell verksamhet som sedan länge inte varit konkurrenskraftig. Men området är välvårdat och med informationsskyltar här och var, alltså påminner det om ett museum och den renlärige anser därmed att detta inte är en övergiven plats.  Eller är det så att vissa delar av området platsar som övergiven plats/utrustning och andra är museum? Svaret finns som alltid i betraktarens ögon och huvud!
Krutmagasin

En sedan länge stängd lucka.

Vågboden, där krutet vägdes och paketerades.

Inkorporationsverket (valsverket) där krutet blandades samman från 1875.


Byggnadsdetalj från valsverket.

Vem har suttit på denna bänk?

Frånkopplat


Parkerad


En som tar det lugnt.


Djungelgrönska

1 kommentar:

  1. Så det är att ha smugit sig över Skåne/Smålandsgränsen igen! Jag håller med om att Torsebro är ett bra utflyktsmål. Bland bilderna fastnade jag särskilt för nummer fem. Jag gillar den gröna kvisten som sticker upp ovanför stuprännan och skräpet som dinglar lite längre till höger. Bilden har ett skönt linjespel också.

    SvaraRadera