22 sep. 2011

Tyresta nationalparks vilda natur - stenar och vatten

Som jag skrev i förra inlägget är naturen i Tyresta nationalpark i princip opåverkad av människan om man bortser från anlagda slingor, rastplatser med vindskydd osv. Branden 1999 misstänks dock ha varit anlagd. Utöver de döda och halvdöda träden (se föregående inlägg) finns där förstås många mossbelupna stenar.


Som extra "skogvaktare" jobbar jätten Sten-Erik...

Nationalparken ligger i sin östligaste del väldigt nära havet, men når inte ända fram. Inom området finns emellertid flera vattendrag, både i form av slingrande bäckar och små sjöar, t.ex. Årsjön.


Vid kanten av Stensjön finns en fornborg (Stensjöborg), där en del av muren fortfarande finns kvar. Där uppe har man en alldeles fantastisk vy över Stensjön. Även om det inte syns på följande bild så "hoppade" branden över sundet i övre vänstra kanten av bilden


Vid vandringen genom det brandskadade området dyker det då och då upp små vattenspeglar kantade av otroligt grön mossa. När en nästan klarblå himmel speglar sig i vattnet måste det förevigas...

En spännande algformation låg en dryg decimeter under vattenytan. Vad föreställer den? Svaret finns i betraktarens ögon och fantasi!

1 kommentar:

  1. Hej! Favoritbild denna gången: Den första. Ett mjukt fint ljus som framhäver stämningen i skogen. Stenen är välplacerad och trädstammarna blir en snygg bakgrund. Om jag ändå får komma med en tanke, så är det att beskära lite i ovankanten så att partiet där himlen skymtar försvinner helt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.