2 mars 2014

Vinklar och ytor på gamla byggnader

Utöver de mer dokumentära bilderna på och i det nästan övergivna glasbruket i förra inlägget tog jag bilder på ytor, vinklar och vrån på och i byggnaderna. Det är svårt att få till intressanta bilder av den typen, känner att jag behöver mycket träning. Har fått inspiration av Gerry Johansons bok Sverige och ville prova med mer genomtänkta bilder på byggnader, såväl i stora som tajtare utsnitt. Strävade bland annat efter att hitta ytor och linjer som synes gå i varandra eller på annat sätt ställer perspektiv och proportioner på ända eller att skapa intressanta tvådimensionella bilder.Kan inte säga att jag har en känsla att ha lyckats speciellt bra, men väljer ändå att publicera några bilder och ser fram emot eventuella kommentarer!









2 kommentarer:

  1. Tjenix Ulf! Jag tycker du lyckats riktigt bra överlag, fast jag fastnar förstås mer för vissa bilder. Jag är inte så bekant med Gerrys bilder, så jag har svårt att jämföra där.

    På första bilden tycker jag du lyckats bra med alla kvadrater i bilden och beskärningen känns helt rätt. Någotsånär komplementfärger gör också bilden intressant.

    Bild två känns också välkomponerad och har ett behagligt ljus. Röret som slutar i en böj är mycket välgörande för helheten liksom kanten på det avflagnade. Olika mönster och färg på väggen är också bra.

    Även bild tre känns välkomponerad, men jag tycker det blå är för dominerande. Lägre färgmättnad kanske? Däremot är kontakten och sladden till den en mycket trevlig detalj.

    Bild fyra tilltalar mig inte lika mycket. Egentligen borde en snett tagen bild bli mer spännande, men det funkar inte riktigt för mig. Kanske är det den vita himlen eller balansen mellan dörrarna och de lodräta strecken som inte blivit riktigt bra.

    Bild fem har också vit himmel, men de tre gröna detaljerna gör den ändå spännande. Kan det vara så att jag gillar tvådimensionella bilder på dylika motiv? Jag har en känsla att jag gärna fotar så själv, när jag tänker efter.

    Bild sex är okej, men jag hade nog haft mindre vägg till vänster och antingen mindre fönster eller hela fönstret till höger. Hade och hade, i teorin i alla fall! Sedan hade det kanske inte blivit så...

    Bild sju är en intressant lek med vinklar, och grenarna tycker jag tillför spänning, åtminstone de som är mot den högra väggen. Det du! Funderar på hur bilden hade varit i svarvitt, men vet inte. Färgerna tillför inte så mycket på den bilden.

    Bild åtta tycker jag är en betydligt bättre hörnbild än fyran. Det är spännande med de två förfallna skåpen och intressant att väggarna har olika belysning.

    Så den sista. En av de bättre tycker jag. En stackars affisch på anslagstavlan och så den röda brandsläckaren på sniskan. Lite färgstänk här och där. Bra och intressant! Kanske favoriten... Jo, det kan den få bli!

    Ha en fortsatt bra vecka!
    Bjarne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bjarne! Läser tacksamt dina omfångsrika och detaljerade kommentar med genomtänkta förslag till förbättringar.
      Håller med dig om att den blå färgen i bild 3 är lite för kraftig, vilket gör att bilden färgmässigt känns obalanserad. Borde ha uppmärksammat detta. Och fyran känner jag mig inte nöjd med, har inte fått ut potentialen jag tyckte mig uppleva på platsen.
      Himlen var överlag överdragen med ett ointressant molntäcke, bildbehandlingen har medfört att den i princip blivit vit, vilket inte stör mig men visst är det onaturligt.
      Håller med dig om beskärningsförslaget för bild 6. Vad gäller fönstret i högerkanten vill jag nog se en hårdare beskärning, inte att hela fönstret kommer med.
      Affischen i den sista bilden skriker arbetarrörelse på 1970-talet, vilket förmodligen var brukets sista glansdagar. En tvådimensionell bild som favorit minsann! Hoppas du får en härlig helg! /Ulf

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.