27 feb. 2014

Ett nästan nerlagt glasbruk i Småland

Det finns ett och annat nerlagt glasbruk i Småland. Glasrikets fornstora dagar är förbi, även om det fortfarande finns framgångsrika och lönsamma glasbruk. Men antalet glasbruk i drift är bara en rännil mot vad som funnits. Besökte förra veckan ett glasbruk där det sedan många år endast bedrivs ytterst sparsam verksamhet. Först blev det några bilder av exteriören, som bjöd på en hel del intressanta motiv (fler bilder kommer i nästa blogginlägg). Döm sedan om min förvåning när det enkelt gick att komma in i några av de mest intressanta byggnaderna - inga låsta dörrar, inga skyltar med ilskna budskap och därmed inga (stora) samvetskval! Så det blev lite oväntat även ett antal inomhusbilder. Fantastiskt att så mycket av formar, modeller, ugnar m.m. finns kvar! Verkar som om bruket stängts helt plötsligt och alla mer eller mindre lämnat sakerna precis rakt upp och ner. Delar av byggnaderna på området används som förråd eller samlingslokal för annan verksamhet, men själva hyttan verkade vid besöket bara användas av fåglar. De kan flyga in och ut genom trasiga glasrutor, vilket har satt sina spår i lokalen. Har efteråt fått veta att hyttan används ibland för viss typ av specialtillverkning i liten skala och för olika former av arrangemang.Överblivet.

Knappast ett godkänt lås...


Trasig.


6 kommentarer:

 1. God lördagmorgon, Ulf! Du har kommit in i en bra övergivet-mood nu! Kul att du fått möjlighet till inomhusbilder också. Många bilder, så jag kommenterar ett urval.

  Jag gillar dynamiken i bild två, och vagnen är absolut nödvändig för att bilden skall bli bra. De gröna skorstenarna (?) blir ett bra blickfång längre bort.

  Bild sex är också intressant, mycket tack vare brädorna som ligger i helt olika vinklar. Gräsmattan är väl kanske lite ointressant.

  Bild nio har ett bra djup och jag tycker att jag får en god uppfattning om lokalen. Även om jag inte vet vad jag ser, så känns det glasbruk på något sätt!

  Bild tio är spännande. Det finns rör, slangar, rattar, visare m.m. Framförallt är det slangarnas mönster som gör bilden tycker jag. Graffittin är bra också. Lutar väl lite, men det är en petitess...

  Bild elva gillar jag mycket för att det är så många olika saker som bildar en helhet. Ett konstverk på väggen! Lampan. Proppskåpet. Trädörrar. Åsså ett fikabord eller något mitt i. Spännande och mycket välbalanserad bild.

  I bild 13 har du gått riktigt nära och fått ett mycket bra djup i bilden. Det gör att den sticker ut. Jag funderar på vad det är som ligger närmast, men jag har ingen aning.

  Sista bilden är också en bra miljöbild som andas fabrik. Fönstret är viktigt och proppskåpet samt resten av elarrangemanget. Fåtöljen blir ett bra avbrott.

  Favorit? Den här gången var det svårt. Dött lopp mellan 11 och 13 får det bli!

  Ha en go' helg! (Två veckor kvar...)
  Bjarne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go' eftermiddag! Det har blivit en hel del övergivetfotograferande den senaste tiden, vilket sätter sina spår i bloggen! Naturen är inte till sin fördel så här några veckor efter att snön har försvunnit och innan våren gör entré på riktigt. Så övergivet är denna tid på året ett synnerligen inspirerande och trevligt alternativ till naturbilder! Det kommer mer bilder av den karaktären på bloggen inom kort.
   För ovanlighetens skull kunde jag ta interiörbilder, vilket var särskilt inspirerande.
   Visst lutar linjerna i bild nio en del, men det kan nog förklaras, men inte försvaras, av att kameran inte placerades mitt i bildcentrum och jag därefter inte korrigerande tillräckligt för detta i LR. Hrm.
   Bild 11 är helt klart en av de bilder jag också gillar! Jag kunde inte heller klura ut var det är som finns i bild 13. Kanske någon form av tillverkningsmodell?
   Ser fram emot Hässleholmsfestivalen! Tillönskar dig en riktigt skön helg! /Ulf

   Radera
 2. Superfina bilder i denna genre av övergivna motiv.
  Vi ska väl en sväng till Kosta idag för lite shopping. BLir rätt ofta turer dit.
  Jaktaffären är ju där men även hittar man bra kläder. Hoppas Kosta får överleva som glasbruk.
  Trevlig söndag!
  Majsan//

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det positiva omdömet! Hoppas verkligen jag slipper dokumentera glasbruket i Kosta ur övergivetperspektiv....Ha en bra tur till Kosta! /Ulf

   Radera
 3. Vilka ställen det finns Ulf, och du hittar nog de mest intressanta. När vi ska göra en fotoutflykt i klubben kommer jag att höra av mig till dig för tips. Om det är ok förstås. Det här är helt fantastiska bilder. Gillar allihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kerstin, du är välkommen att höra av dig! Sedan får vi se om och vad jag kan bidra med på tipsfronten. Kul att du gillar bilderna från detta glasbruk som trots det budskap som bilderna förmedlar tydligen inte är riktigt nerlagt. Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera