22 feb. 2014

Vårvinterbesök på Kyrkö mosse

Passade i förra veckan på att göra ett nytt besök på Kyrkö mosse. Det har därmed blivit 5-6 besök sedan jag "upptäckte" platsen för något år sedan. Senaste gången var i slutet på april förra året, vilket jag skrev om i ett blogginlägg. Jag har dock aldrig varit där så tidigt på året som denna gång. Det var emellertid inte speciellt mycket snö på platsen, men mer än hemmavid. Snön var ibland störande ut fotosynpunkt - vitt drar till sig blicken. Sedan förra gången har det dragit över några tämligen kraftiga stormar över landskapet och det låg några träd bland och över bilarna. Några bilar som tidigare stod på "fyra hjul", lutade nu betänkligt till följd av att rotvältor tippade upp karosserna. Det tråkiga var att vissa besökare verkar vilja förstärka naturens återerövring av bilarna. Motorhuvar har försvunnit, cyklar och annat har hängts upp i träden, dörrar bänts upp m.m. Tingsryds kommun satsar dock en del på detta turistmål: nya informationsskyltar och ett utedass har kommit dit sedan mitt förra besök.


4 kommentarer:

 1. Det här med gam,la bilvrak är väl inte min grej, men det är otroligt att vissa av bilderna är rakt vackra. Stor detaljrikedom, även om jag inte först¨år vad allt är.
  Tredje bilden ser ut som ett sågblad, men det kan det väl inte vara. Den allra bästa bilden, en suiperbild är den fint mjukt inbäddade bilden. Ser skönt ut att krypa ner och sätta sig vid ratten/Brita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brita, jag uppskattar mycket dina kommentarer på mina skrot- och övergivetbilder! Tredje bilden är en dörrlist som lossnat från karossen. Gillar det abstrakta då den typen av bilder "ställer till" det för betraktaren. Är inte riktigt säker på vilken bild du avser med "den fint mjukt inbäddade bilden", men jag antar att det är bilden som jag tagit genom det stora hålet i biltaket där mossan nästan inramar hålet. Strävade efter en lite annorlunda vinkel men fick handhålla kameran och skruva upp ISO-talet tämligen ordentligt. Ha en bra vecka! /Ulf

   Radera
 2. Hej Ulf! Kul att se nya bilder från den här häftiga platsen, men jag blir lite ledsen när jag hör att folk varit där och förstört. Inte alla som kan hålla fingrarna i styr.

  Första bilden är intressant. Det blir en bra kontrast mellan den runda ratten och den mer rektangulära ramen runt bakfönstret. Jag tycker inte snön stör, utan snarare tydliggör bilens kontur. Känner dock inte igen bilen, måste missat den sist.

  Jag gillar bild fyra också, en Saab! Jag hade en så'n röd V4 en gång, min första bil. Kanske att grenen till vänster stör lite, men bilden som sin helhet gillar jag och den röda färgen är ju "aktiv". Ett bra utsnitt.

  Så tar vi bild nio. Det är många bilder med små detaljer och kort skärpedjup. Anledningen till att jag fastnar mest för den här är nog att den innehåller lite mer dramatik, tre detaljer som bygger upp bilden. Skuggan från det metalliga fyller också upp bildens centrum bra.

  Bild tio är en underbart läcker vy och annorlunda vinkel! Mossan på taket är fantastisk och det är bra att förarplatsen är i centrum. Här kanske snön och diket stör lite mer, och jag kunde tänkt mig att beskära lite i ovankanten. Frågan är hur mycket? Hålet i taket skall ju synas.

  Bild tolv är också en bra detaljbild på vad jag tror är ett värmereglage. Jo, den röda och blå triangeln tyder på det. Jättefina färger och strukturer och jag gillar kromlisten.

  Sista bilden är en bra interiörbild. Jag tycker jag känner igen bilden, kanske fotade jag den i våras? Dörren med sin utvikta klädsel och ratten är bra detaljer att fästa blicken på.

  Så till totalfavoriten. Det blir bild tio, trots att jag "klagade" lite på beskärningen. Den är verkligen speciell! Man ser ju lite av motorn också.

  Ha en bra vecka!
  Bjarne

  SvaraRadera
 3. Hej Bjarne! Bilen på första bilden står i början sett från entrén, ungefär i höjd med ladan. Jag har inte heller lagt märke till den tidigare. Kanske fick jag ögonen på den till följd av den utfläkta dörren. Saaben står också tidigt längs vägen, borde ha sett den vid tidigare besök...Själv uppskattar jag grenen till vänster, se där är vi igen med lite olika åsikter om "störande" grenar och kvistar! :-)
  Kul att du gillar bild nio! Kände mig nöjd när jag upptäckte motivet och fick hjälp av en solglimt med skuggan! Övervägde svartvit på den bilden, men jag fastnade till slut för färgvarianten.
  Ditt val av favoritbild är inte förvånande, bildvinkeln är här helt annan än i övriga bilder! Jag beskar så mycket det gick (enligt min syn!) utan att förlora viktiga detaljer och drog ner lite på intensiteten. Men visst stör snön en del,
  Ses snart i Hässleholm! /Ulf

  SvaraRadera