27 dec. 2012

Vattendroppar istället för snöflingor

Den snö som på lillejulafton och julaftonsnatten fyllde på det borttynande snötäcket har nu fått en ordentlig knäck av blåst, plusgrader och regn. Det finns knappt någon snö kvar. Det som kunde varit en fotografisk högtid med ett mjukt böljande vitt landskap är nu bara blöt, smutsig och dunkel natur. Eller? Regnet upphörde i eftermiddags och det fanns förhoppningar om att det skulle kunna bli små luckor i det kompakta gråblå molntäcket. Laddade kameran med teleobjektivet och hoppades få syn på lite fåglar när jag styrde stegen mot en välbekant tur längs och i Högstorpskogen. Några fåglar såg jag inte, hörde dock några på håll. Däremot tittade solen faktiskt fram korta stunder. Efter allt regn hängde vattendroppar på grenar, vissnade växter och annat som pockade på min uppmärksamhet. Så det blev vattendroppsfotografering istället för snöflingor eller fåglar. Snöflingorna får vänta tills kung Bore gör ett nytt försök att drapera landskapet i gnistrande vitt. Fåglarna får vänta till en annan dag. Men i avvaktan på det är jag ändå fotomässigt nöjd med dagen, speciellt med tanke på hur vädret var några timmar tidigare.

Lyckan rinner bort i form av en vattendroppe?

Trassligt.

Grenridå.

Tårfyllt - vart tog sommaren vägen?

4 kommentarer:

 1. Fuktigt väder är fint fotoväder. Kommer ihåg en vandring vid Grövelsjön sista veckan stugorna höll öppet. Fantastiska höstfärger i grådiset. Väntade på solen för ännu bättre fotomöjligheter. Men när solen väl kom insåg jag att det mjuka diset lyfte fram färgerna bättre än vad solen förmådde göra.
  Jättefina bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant att grådis/fukt lyfter fram färger. Hur blek är inte t.ex. mossan på sommaren jämfört med dess färg under hösten/vintern? Dis kan ju också hjälpa till att skapa djup i bilderna, men för mycket dis är å andra sidan inte bra för landskapsvyer... då är det oftast bättre att i stället krypa närmare motiven.

   Radera
 2. Ja, här syns tydligt att fukt och gråväder går utmärkt att fota i. Du har fått till en samling sköna bilder och jag har svårt att utse favoriten. Det blir nog ändå den första med pinnen och hästskon. Den är enkel och fin, men ändå intressant att titta på med olika former och strukturer. Bakgrunden är suddig och fin, men ändå med tonvariationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lite tur med solljuset den korta stund jag var ute, vilket gjorde färgerna tämligen mättade utan att behöva spaka så mycket i Lightroom. Grådis ger annars genrellet sett dova/anspråklösa färger i rena landskapsbilder, men grådis är tacksamt för närbilder.

   Radera