29 dec. 2012

Perfekt fotoväder!?

I dag blev vädret precis som jag hoppades på. Disigt och regn som mest hängde i luften, men ibland ramlade några droppar ner. Monterade på makroobjektivet (100 mm) och begav mig fotledes iväg knappt två kilometer bort. Det var nog de mest långsamma kilometrar jag tagit mig eftersom det dök upp potentiella bilder hela tiden. Men det var ljusfattigt, så jag fick skrämma upp kamerans ljuskänslighet till ISO 1600-2500 för att kunna frihandshålla kameran. Dessa höga ISO-tal är ju något man normalt undviker, men i dag var det helt nödvändigt och synes inte ha påverkat den tekniska bildkvaliteten i någon större utsträckning.

Det märkligaste motivet jag hittade fanns i en branddamm, där någon dumpat huvudet av en snögubbe (?) på isen.

De första bilderna blev dock det jag saknade från torsdagens fotovandring, nämligen bilder på fåglar närmare bestämt en flock sidensvansar (Bohemian Waxwing).

Det var mycket disigt i dag, såg bara tre lyktstolpar bort. Men diset hjälper till att skapa djup i landskapsbilder, så jag gjorde ett och annat försök. Nästa bild är inte något lysande exempel, men får ändå tjäna som illustration på hur diset påverkar djupkänslan.

Den myckna fukten hjälper till att plocka fram färgerna och lyfter även de enklaste motiven som får en sprittande lyster av fukten.

Hur den här lilla grästuvan har lyckats behålla sin sommarfriska grönska efter kampen mot kyla och snö under de inledande veckorna av december förstår jag inte.

Vem kan motstå vattendroppar på växter, bär och frukt? Skrumpna nypon med vattendroppar gillar jag!

1 kommentar:

  1. Nya fina bilder minsann! Du har lyckats fånga stämningen av fuktig vinter med smältande snö. Jag har flera potentiella favoriter, bl.a. disbilden (3) och den sista med nyponen och dropparna. Fast min röst går i alla fall till den första med snögubbshuvudet. Kanske är det min morbida sida som visar sig... Jag gillar spänningen som uppstår mellan huvudet och de gula grässtråna. Sedan finns där antydan till speglingar av trädstammar i vattnet på isen som jag tycker är läckra.

    SvaraRadera