29 juni 2012

Midsommarbesök på Libbhults ängar

Libbhults ängar ligger någon km väster om Klavreström i Uppvidinge kommun, nära gränsen till Växjö kommun. Detta för Kronobergs läns mått mätt högt belägna naturreservat består av sammanhängande ängs- och betesmark. Det finns också skogspartier och en bäckravin. Så gott som all mark i reservatet har en gång varit slåttermark. Så i det fuktiga och någorlunda varma vädret på midsommardagen gav perfekta förutsättningar för liten utflykt med ett par familjemedlemmar, en fikaryggsäck och natruligtvis en ryggsäck med fotoprylar, men inget stativ. Använde dock bara standardzoomen, de andra objektiven fick vila i ryggsäcken. Det blev förstås artporträtt på några blommor. Kanske inte de mest sällsynta i vår natur, men vackra ändå!
Teveronica

Nattviol

Jungfru Marie nycklar
I bokskogsområdet fanns det, som i många mer eller mindre orörda bokskogar, en massa intressanta motiv. Tycker i alla fall jag...På ängsmarkerna fanns naturligtvis tydliga resultat av många års hårt slit med att bryta och samla ihop stenar.

Vilda smultron smakar ljuvligt. Nu var vi där lite för tidigt på säsongen, det fanns inte så många smultron som var mogna, men visst är de fotogeniska? De följande bilderna är tagna på samma smultronplanta men från olika vinklar. Tänk att resultatet kan bli så pass olika!

Utöver att bilderna är tagna från olika vinklar är, som ni säkert redan har uppmärksammat, den nedre bilden är beskuren till kvadratiskt format, vilket ofta är värt att prova! Den övre bilden har proportionen 2:3, vilket är kamernas standardformat.

1 kommentar:

  1. Hej Ulf! Nya härliga sommarbilder och Libbhults ängar verkar vara ett mycket fint ställe som jag inte kände till trots ett antal år i Växjötrakten. Så var det favoritbilden ja... tror faktiskt det blir den första. Den är så fin i sin enkelhet och med färger bara i den kalla änden av färghjulet. Gillar skarpt diagonalkompositionen som stjälken på sniskan ger. Smultronen ser hemskt härliga ut också!

    SvaraRadera