21 maj 2012

Värmande fågelsång vid Växjösjön

Samtidigt som hustrun i söndags eftermiddag tillbringande en dryg timme på jourläkarcentralen för att få bekräftat en virusinfektion passade jag på att fotledes röra mig längs Växjösjöns västra kant. Det riktigt myllrade av folk i Strandbjörket: barn lekte, det fikades och grillades, fåglar matades, såväl gammal som ung lyssnade på musik, barn/ungdomar badade (!) och folk gick, sprang och cyklade denna dag med tydlig försmak på högsommaren! Allt detta skedde medan det karaktäristiska ljudet från tennisbanorna ackompanjerade fågelsången/-kvittret/-skränet.

Utöver att njuta av sol, värme och folklivet lyckades jag bland annat fånga några fåglar på bild.
En skäggdopping i sin rätta miljö, vaktandes sin partner som låg och ruvade (utanför bilden).
Gräsänder kan man ofta komma nära. Här putsar honan sig, men håller ett öga på mig.
En björktrastunge fångade min uppmärksamhet.

Samma björktrastunge från en annan vinkel. Vuxna björktrastar har ju ingen vacker sång och en hungrig unge låter inte speciellt bra...
Koltrasten däremot har en ljuvlig sång! Här poseras och sjungs det tyvärr på skuggsidan av tallen, så den mörka fågeln blev väldigt mörk och utan ljusglimt i ögat.

Här har någon hittat ett naturligt cykelställ och försiktigtvis låst cykeln med vajerlås.
Runt sjön finns många sittplatser och nästan alla var lediga (utom de i Strandbjörket).

2 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder!

    SvaraRadera
  2. Måste ta en paus i skrivandet och fika lite - och vad passar väl bättre då än att kolla på lite bilder? Här fasthade jag särskilt för den första bilden. Det är ett fint ljus på skäggdoppingen och det är läckert att den tittar fram mellan vasstråna. Tur att ögat syns, annars hade bilden fallit direkt. Ja, det är väl planering förstås, inte tur! De gula vasstråna och blå vattnet blir till en snygg färgkontrast också.

    SvaraRadera