27 mars 2012

Slutnavigerat i kvällsdimman

Orienteringssäsongen har nyligen börjat. I helgen var det Orion från Jämjö i Blekinge som arrangerade tävlingar i dagarna två. Hade sedan ett tag tillbaka lagt in ett fotobesök på båtkyrkogården på Tjurkö, bilvägen ca 30 km öster om Karlskrona, i kom-i-håg-minnet. Passade därför på att åka ner till Blekinge på lördagseftermiddagen. Lämnade ett soligt och varmt Växjö och "tvingades" redan efter ca 20 km till ett fotostopp då ett par tranor stod vid vägkanten strax utanför Ingelstad. Naturligtvis stod de på fel sida vägen, kameran låg i bagaget (otroligt korkat!) och jag reagerade sent. Fick vända tillbaka och tog sedan några halvskarpa bilder på de två tranorna (borde använt korta slutartid, korkat igen...). Det visade sig att den ena tranan hade röda ögon och den andra gula. Är det normalt? Nåväl, närmade mig Tjurkö en halvtimme senare än beräknat och möts strax efter jag svängt av E22:an av inrullande dimma! Temperaturen sjönk snabbt från 13 till 2 grader. Jag insåg att det skulle bli en annan slags bilder än vad jag hade sett framför mig under färden söderut. Istället för livfullt purpurfärgat kvällsljus över vattenytan blev bakgrunden överdragen av ett gråvitt täcke. Men det tycker jag förstärker känslan av ödslighet och övergivenhet!

Tyvärr vet jag inget om bakgrunden till varför dessa militärfartyg (torpedbåtar?) ligger här tillsammans med gamla passagerarfartyg som vinschats upp, den ena en bra bit upp på land. I området fanns också en schaktfordon och en vagn med kompressor(?). Jag klev aldrig ombord på fartygen då de inte såg helt säkra ut och jag var själv på platsen. Tyvärr gick tiden alldeles för fort så några närbilder hann jag inte med. Närbilder interiörbilder får vänta tills nästa besök!

Förtöjd

Rostig kärlek


Gömsle

Jagad
För evigt parkerad?

Kolorerad sida


Hade för hög fart?

Orkade inte

Flikvikar

1 kommentar:

  1. Verkar vara ett mycket speciellt ställe och jag tycker dimman förhöjder den ödesmättade stämningen med skrotbåtarna. Jag fastnade särskilt för bild tre. Hytten som sticker upp bland klipporna är smått surrealistisk. Det blir ett bra djup i bilden också med kättningen i förgrunden och träden som glider in i dimman i bakgrunden.

    SvaraRadera