24 feb. 2012

Bilder i dator, traditionellt album eller fotobok?

Vad göra med alla 1000-tals bilder man tar under ett år? Låta de ligga kvar i datorn osorterade?  Nej, det är nog bäst att åtminstone lägga bilderna i datumvisa mappar och utöver datum döpa mappen till något beskrivande namn på innehållet, t.ex. Öland eller Svampplockning. Sedan kan det vara bra att betygsätta bilderna, kanske inte alla bilder bör visas? De bästa bilderna förtjänar att bli papperskopior. Jag låter ett labb ordna 10x15 cm-kopior på 200-300 bilder per år (alla bilder är nog inte "bra" men betyder något för någon i familjen) och sätter dem i ett vanligt plastfickealbum med möjlighet att skriva en bildtext bredvid. Någon enstaka bild om året blir en 20x30-förstoring eller större och hängs upp på en vägg hemma. Men sedan? Om man t.ex. varit iväg på en veckolång semesterresa kanske man vill göra något mer av bilderna. Jag har gjort något enstaka bildspel och gjort några speciella album med traditionella papperskopior i olika storlekar. Har fungerat tämligen bra, men albumen blir ganska otympliga. Provade i höstas att göra min första fotobok, den innehåller bilder från vår Greklandssemester förra sommaren. Har just fått min andra fotobok levererad. Den är på 80 sidor och innehåller bilder från vår resa till Kap Verde första veckan i januari i år. Båda dessa kan ni bläddra i via listan längst ner på sidan.

Det svåra med att göra en fotobok är förstås att välja sidlayout och välja bilder. Ska bilden har ram runt sig, fylla en hel sida eller ett helt uppslag? Om det passar med flera bilder på en sida, ska de överlappa varandra eller ligga dikt an varandra eller ligga med vit kant emellan? Ska eventuell bildtext skrivas i bilden eller bredvid? Mycket eller lite text? Osv.
Jag skulle bli mycket tacksam om ni kommer med förslag till förbättringar av fotoböckerna! Ingen åsikt är fel eller för futtig!

En man som kopplar av under sena eftermiddagen på stranden i Santa Maria, Sal, Kap Verde.

2 kommentarer:

 1. Hej! Har nu kollat på boken, även om jag inte hunnit bläddra igenom hela (på fikarasten). Nu blir ju boken liten när man ser den på webben och ger förstås ett helt annat intryck när man ser den verio verkligheten.

  Jag tycker att du fått till en mycket bra variation på bilderna och såvitt jag kan se på webben så är de bra bildbehandlade också med bra färger och kontrast. Du har också många stora bilder och det gör sig verkligen i en bok, så jag är övertygad om att den riktiga boken är mycket trevlig att läsa.

  Så till dina detaljfrågor. Det är är bara mitt eget tyckande! Jag föredrar att göra bilder som täcker en hel sida eller helt uppslag som utfallande och det har du också gjort. Däremot är jag lite mer tveksam till att låta bilder gå kant i kant när de ligger på samma sida. Jag tror bilderna går ihop lite för mycket, om de inte är väldigt olika i ljushet. Bildtexter i bilder kan nog funka om bilden har jämna ytor, men det har jag aldrig själv provat. Jag har bara lagt texten vid sidan om. Den låga upplösningen på webben gör det också tufft att läsa texten, så det är lite svårt att ge ett entydigt svar.

  Vi ses på lördag antar jag!

  SvaraRadera
 2. Ulf Arvidsson2012-03-15 20:12

  Tack för kommentarerna!
  Är själv lite tveksam till kant-i-kant-montering, men trots det har jag använt den meetoden tämligen flitigt i Kap Verde-boken. Tycker att det fungerar OK på sidorna med fyra lika stora bilder, men fungerar inte så bra i andra fall. Kommer att bli mer restriktiv med detta framöver. I boken om Tilos/Rhodos hade jag oftast mer luft runt bilderna och la texterna utanför. Men i den boken hade jag inga bilder över helt uppslag, vilket jag definitivt kommer att använda i nästa bok.
  (Kolla gärna böckerna i fullskärmsläge, liten symbol i ramen runt boken.)
  Naturligtvis kommer jag till Hässleholm på lördag! Ser fram emot att diskutera bilder och ventilera utrustningsfrågor!
  /Ulf

  SvaraRadera