24 apr. 2014

Blommor och brott i Hörnebo

Några km nordväst om Ramkvilla, vid en slingrande grusväg i kuperat landskap, ligger den sedan länge nerlagda Hörnebo skiffergruva. Enligt informationstavlan var brytningen som mest intensiv under andra halvan av 1800-talet. Skiffern användes mest som takbeläggning. Innan vi gick in i dagbrottet passade jag på att fotografera några av de blommor som fanns längs vägkanten eller längs den korta stigen till tunneln som leder fram till det själva brottet. Speciellt uppskattade jag blåsipporna eftersom jag har svårt att hitta dem hemomkring.

Vintergröna

Skamfilad

Triss i blåsippor

Stolt

Nyutsprungen

Avvikande
Man ser visserligen dagbrottet från vägen men för att komma ner och in i det får man gå i en 130 m lång tunnel under vägen. Lite mörkt och med lite takdropp här och var. Själva dagbrottet är nog än vackrare på sommaren så växtligheten fullt ut har repat sig efter vintervilan.

Scen i dagbrottet

 

 

 
Ett besök till Hörnebo skiffergruva rekommenderas!

4 kommentarer:

  1. Häftigt ställe dit jag gärna skulle åka också. Vackra blombilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kerstin! Denna plats har jag inte känt till mer än någon enstaka vecka. Men hustrun påpekade att vi har sprungit orientering i närheten för ganska många år sedan. Kommer säkert att återvända dit, kanske redan i sommar. /Ulf

      Radera
  2. Go löddaeftermidda! Det ser definitivt ut som ett ställe värt att besöka och där har jag inte varit! Första bilden är behaglig och det är fint med en skarp blomma och ett gäng oskarpa. Den skarpa sitter väl placerad också.

    Jag gillar tanken med andra bilden, men tyvärr är ju vitsippan lite skamfilad, som du skriver. Annars tittar den fram fint bakom gullvivorna.

    Den skarpa blåsippan står fint i fjärde bilden och kompletteras med andra oskarpa blommor. Jag funderar på den blå blaffan till höger - kunde du möjligen gått ännu närmre och fått den ännu mer oskarp som en toning över en större del av bilden?

    Den skarpa sippan i bild fem strävar verkligen uppåt på en lång stjälk! Fin skärpa på den och en fin komposition med resten av blåsipporna. Om pettimetern skall fram så har du något ljust längst upp i vänstra hörnet och något lite längs nederkanten också. Inte superstörande, men lite.

    En fin röd blåsippa i bild sex! Behagligt oskarpa blå blåsippor också och ett fantastiskt fint ljus. Det gröna har fina former och toner också. En klar favvis bland blombilderna! Passar fint som kvadratisk bild också.

    Bild åtta har jättefina gröna mosstoner. Det ser ut som det är vatten i botten. Klippväggarna ramar in fint och den diagonala mossbelupna stammen ger ytterligare krydda åt bilden.

    Jag gillar klippväggen i nionde bilden. Den har en spännande struktur och fina toner. Mer grågrönt till vänster och rödaktigt till höger.

    Sista bilden visar också hur djup klyftan är och du har klarat ljuset bra, trots att det måste vara stora kontraster mellan sol och skugga. Det syns att du lagt möda på att hitta en bra förgrund i form av lite vissna strån och en förmultnande stock samt stigen som leder blicken fint in i bilden.

    Svårt med favorit bland de sista. Tja, det får bli åttan, men nian och tian ligger också bra till.

    Ha en kanonbra lördagkväll!
    Bjarne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Go' söndagskväll! Klok tanke du har kring bild 4. Lite närmare hade jag kunnat komma, kunde också valt en annan vinkel (mer till höger) för att undvika att blaffan hamnade i hörnet.
      Håller med dig om de ljusa elementen i femman, kunde ha mörkat dem i efterarbetet.
      Stämmer att det är vatten i botten på bild åtta! Väldigt mycket grönt på klippväggar, på marken och i vattnet!
      Vad gäller klippväggen i bild nio blev jag lite besviken när jag såg den i datorn. Väggen var än mer spännande och vacker i verkligheten. Ett tungt skäl att åka dit igen!
      Ha' de' gott! /Ulf

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.