7 apr. 2012

Morgonaktivitet hos skäggdoppingar i Växjösjön

Att fotografera fåglar är oftast mycket frustrerande. De orsakar mycket frustration genom att sällan vara stilla - man kan tro att de lider av någon bokstavsbenämd sjukdom, speciellt småfåglarna. Fåglar är ofta relativt skygga, vilket gör det svårt att komma så nära som man önskar. Ovanpå dessa bekymmer travas att de flesta fåglar finns här den tid på året då de är svåra att upptäcka på grund av lövverk, som i alla andra sammanhang är njutbart för ögat. Slutsatsen av detta blir därmed att den bästa tiden att fotografera fåglar är just nu! Många flyttfåglar har kommit/kommer snart, de har bobyggariver vilket gör att både honan och hanen uppträder tillsammans och är kanske lite mindre skygga samtidigt som träden ännu inte börjat bära löv. Beger man sig dessutom till ett område där fåglarna är relativt vana vid människor så är oddsen tämligen goda för att kunna fånga några trevliga bilder. Med detta i bakhuvudet begav jag mig på skärtorsdagens morgon till Växjösjöns strand vid Linnéparken och ägnade 1,5 timme åt främst fågelfotografering. Speciellt skäggdoppingarna vara intressanta att iaktta vilket jag hoppas kunna förmedla genom följande bilder. (En handfull bilder på övriga fåglar m.m. kommer i ett senare inlägg.)

Glorifierad

Personligheter

Kärlekskutter
Tvåsamhet
Pausdags?
Bortjagare

Bobyggare

2 kommentarer:

  1. Här var många fina bilder på skäggkoppingarna, så det blir extra svårt att välja favoritbild. De två första har en härligt blå färg i vattnet och mycket snygga speglingar, även om den första fått en extra "lös" spegling.

    En annan favoritbild är nummer fyra där doppingarna visar upp sig fint tillsammans plus att ringarna i vattnet ramar in fåglarna fint.

    SvaraRadera
  2. Skärpan och färgerna i de två första bilderna är verkligen fina ! Smarta tips om fågelfotografering.

    SvaraRadera