Vår tur avslutades med ett besök på Tussudden vid Lövsjön. Sommarblommorna på ängen kommer snart, men ängen är vacker även utan dessa.
29 maj 2013
Återbesök på Skråhallaberget
Det är fascinerande hur snabbt den skriva vårgrönskan övergår till lite mer dova nyanser. Ett utmärkt "bevis" för detta är mina två besök på Skråhallaberget lite öster om Växjö. Det första vårbesöket gjorde jag den 9 maj då boklöven på många grenar endast var små "trattar", vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg. Vid återbesöket nio dagar senare var bokarna fullt utslagna och solljuset hittade knappt ner till marken. Solstrålarna blockeras effektivt av de högresta trädens yviga kronor, men en och annan stråle hittar ner till marken eller träffar en del av en gren eller en trädstam som då får ljusa fläckar.
Vår tur avslutades med ett besök på Tussudden vid Lövsjön. Sommarblommorna på ängen kommer snart, men ängen är vacker även utan dessa.
Vår tur avslutades med ett besök på Tussudden vid Lövsjön. Sommarblommorna på ängen kommer snart, men ängen är vacker även utan dessa.
27 maj 2013
Besök av Adam och Eva i Våraskruv
Våraskruv är ett underbart litet naturreservat en bit öster om Lenhovda. Jga uppskattar mest ängsdelen av området för sina orkidéer och andra vårblommor. För drygt en vecka sedan vid ett kort besök fanns där många Adam och Eva och massor av liljekonvaljblad, men ytterst få och knappt utslagna blomställningar. Men visst är detta ändå sammantaget det yttersta beviset på att våren har kommit en bit på väg!
Adam och Eva framför ängens karaktärsträd |
Adam och Eva med vitsippstäcke i bakgrunden. |
25 maj 2013
Både övergivet och vacker vårgrönska i Målerås
Gjorde en utflykt till Målerås föregående fredag, dvs. en underbart varm vårdag. Målerås är väl i dag mest känt för sitt relativt välmående glasbruk, även om det varit betydligt större. Denna lilla bruksort har därför successivt krympt ihop från som mest 600 invånare till dagens cirka 250. Tidigare var järnvägen ett viktigt inslag i samhällsbilden, då Målerås var en järnvägsknut med stationer för järnvägslinjerna Kalmar-Nässjö och Målerås-Kosta-Lessebo.Det finns således en del mer eller mindre övergivna hus, medan andra hus har fått annan verksamhet.
Fotbollsverksamhet lades ner på 1980-talet och Parkvallen används för matchspel endast en gång om året när Målerås glasbruk och Målerås mekaniska spelar sin årliga match dagen före semestern. Den minst sagt ojämna planen klipps därför emellanåt för att undvika att naturen återerövra den. Omklädningsrum, klubbstuga, löparbanor (kolstubb), kulstötningsring används däremot inte längre. Mer info om denna plats och Målerås IF:s historia finns idrottsplats.se.
Fick ett tips om vackert landskap i närheten av fotbollsplanen och styrde därför stegen dit.
Delvis ur funktion |
Nyligen nedlagt |
Kontrast |
Gammalt järnvägshotell, ny verksamhet |
Fick ett tips om vackert landskap i närheten av fotbollsplanen och styrde därför stegen dit.
Pärlhyacinter och gullvivor |
23 maj 2013
Experiment med vitsippor vid Trummen
Efter att ha fotograferat tämligen normala bilder på vitsippor där skärpa på hela eller delar av vitsippan varit något som jag strävat efter, tog jag för en vecka sedan och cyklade ner till Trummen framåt kvällskvisten. Solen var på väg ner och det blåste ganska mycket. Perfekta förhållanden för min plan: fota vitsippor med lång slutartid så att rörelseoskärpan ger bilder som om jag målat vitsipporna med en pensel. Redan på plats insåg jag att det blåste för lite alternativt var det för ljust alternativ alternativt hade jag behövt ett filter som dämpade ljuset än mer an vad mitt filter gör. Med andra ord har vitsipporna på de flesta av mina bilder för lite rörelseoskärpa. Lade allt för sent också märke till att någon del i bilden behöver skarp för att rörelseoskärpan ska uppfattas på bästa sätt. Oftast räckte inte skärpedjupet till för att få bakgrunden skarp då jag oftast placerade kameran mycket när vitsipporna. Men hur som helst, några bilder blev i alla fall lite bättre än de övriga. Och minsann fick jag inte med en (halv) gräsand på en av bilderna! Visserligen såg jag gräsandsparet nära mig, men trodde att de var utanför bild. Synd att hela fågeln inte kom med på bild, men det blev ju trots allt ändå lite extra liv i bilden.
20 maj 2013
Grönskans tid i Bokhultet
Bokhultet är vackert och värt ett besök året runt. Men våren, och då speciellt precis när bokarna slår ut, är speciell. En del vårar inbjuder vädret inte till besök i Bokhultet just när grönskan är som skirats, men i år finns alla förutsättningar på plats. Återstår då att lyckas med uppgiften att fånga denna tidiga grönska på bild. Gjorde föregående helg följande försök.
Ännu så länge finns (fanns) det glipor i lövverket, men inte länge till.
De olika lövträden har kommit olika långt i lövsprickningen, vilket visar sig i olika gröna nyanser i skogsbrynet.
18 maj 2013
Vårgrönska på Skråhallaberget
Skråhallaberget är ett vackert naturområde som avgränsas av Lövsjön, Tussudden och Notteryds naturreservat några kilometer öster om Växjö. Sigfridsleden passerar genom området. Till stor del består området av bokskog och vid besöket på Kristi himmelsfärdsdag fanns hade boken precis börjat slå ut på. Vilket jag naturligtvis ville försöka fånga på bild. Hamnade därför ideligen på efterkälken i sällskapet men försökte kompensera detta med att emellanåt ta raska kliv. Fikat nere vid Lövsjön smakade utsökt i solen och värmen!
Harsyra |
16 maj 2013
Äntligen vitsippor!
Efter att förra helgen ha blivit fördröjd till följd av punktering på bilen kom jag till slut iväg till Bokhultet och vitsipporna. Parkerade som oftast vid Sundet. Behövde verkligen inte leta efter dessa underbara vårmarkörer! Beslutade mig att satsa tiden på ett vitsippsfält en liten bit från en av de större stigarna i området. Bildskörden visade sig som vanligt mest bestå av "artporträtt" på en eller ett par sippor, trots att jag försökte variera mig. Det måste gå att göra vitsippsbilder med lite mer "känsla"... Kanske prova en annan tid på dygnet och/eller bokstavligt dyka ner i ett vitsippshav? Eller göra oskarpa bilder genom medvetet fokusera fel eller använda lång slutartid (rörelseoskärpa)? Tyvärr verkar det inte bli mycket tid att experimentera med detta i år vad gäller vitsippor då de redan verkar ha passerat sin bästa tid... Men det finns ju andra blommor att fotografera under våren och sommaren!
Använder allt oftare ett kvadratiskt format på bilderna - tycker det passar bra för flera motiv, t.ex. enstaka vitsippor!
14 maj 2013
Liten övergiven gård i Torhamn
Den första helgen i maj var vi på konfirmation i Torhamn. Var ute i förhållandevis god tid. När vi rullar in i detta lilla Blekingesamhälle ser jag ett övergivet litet hus och några tillhörande små byggnader. Vi parkerar vid kyrkan och i finkläder tar jag raska kliv i solgasset tillbaka mot det hus jag nyss hade sett. Kliver försiktigt runt i riset och knäpper några snabba bilder på huset och de övriga byggnaderna innan jag är tvungen att återvända till kyrkan och de övriga i sällskapet som sedan en stund sitter bänkade i den mer än fullsatta kyrkan. Hann därför inte undersöka byggnadernas exteriör något närmare. Huruvida det går att "lagligt" ta sig in i byggnaderna hann jag inte att kolla. Till det var tiden allt för knapp och bebodda grannhus ligger i omedelbar närhet, vilket också är ett effektivt mentalt hinder för mig.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)