28 nov. 2013

Omväxlande Teleborgs naturreservat

Ett av mig sällan besökt stadsnära naturreservat heter Teleborg. Som namnet anger ligger det i stadsdelen Teleborg, närmare bestämt den östra delen och kantas av universitetsområdet, slottet och Skirviken av sjön Trummen. Strandnära kärraktiga områden med utsiktstorn varvas med hagmarker och lite skog. Visar några bilder från söndagsturen som bjöd på soligt, kylslaget och blåsigt väder.

En något annorlunda vy av slottet.




Stormspår

Den sista vilan?
 Det medhavda kaffet som avnjöts i hagen satt perfekt. Upptäckte då det fina mönstret i björken.

24 nov. 2013

Bokhultets landtunga

Trots över 30 år i Växjö och otaliga besök i Bokhultet finns det platser jag aldrig varit på. Förra söndagen prickade vi av en av dessa platser. En mycket smal landtunga (rullstensås) sträcker sig i nord-sydlig riktning en bit söder om sundet mellan norra och södra Bergundasjön. Utrustade med fikaryggsäck respektive kamera begav vi oss ut i höstsolen. Klockan hade tickat fram en bit på förmiddagen, men solen står ju inte så högt på himlen denna tid på året så ljuset modellerade motiven tämligen bra.

Bland det första vi såg var en ekorre som skuttade fram på marken med en liten fågel i munnen. När han fick syn på oss pilade han upp i närmaste tall. Bytte objektiv, men då var han försvunnen ur sikte. Medan jag spanade i tallens grenverk hörde jag något som prasslade snett bakom mig och där var han. En kort stund. Han försvann upp i nästa träd. Spanade åter efter honom och såg då en "tuss" vid sidan om stammen. Med objektivets hjälp såg jag att tussen var ekorrens huvud! Några bilder hann det blev innan han drog in huvudet i sitt bo.

En grafiskt tilltalande trädridå i motljus gick inte att motstå.

En växt som jag tidigare inte ägnat så mycket uppmärksamhet åt fanns det gott om här. Besksötans röda bär lyste "överallt". Besksötan är en potatisväxt som lianliknande klänger sig upp på någon meter och trivs uppenbarligen bra i den fuktiga och snåriga strandnära terrängen.

Ormbunkeblad tycker jag gör sig bra i motljus.



Upptäckte efter ett tag att det fanns flera intressanta grupperingar av trädstammar, vilket ledde fram till ett antal bilder.



Motljus i vissen vass ger spännande motiv. Detta är ett av försöken att skapa något intressant.

Upptäckte en f.d. båt som nog kräver mer är normal händighet för att kunna återskapas till det den är avsedd för. Men det är nog bättre och säkrare att använda den i uppvärmningssyfte!

En tämligen ny träsoffa stod lite inklämd bland träden vid strandkanten. Där kan man säkert njuta av en uppåtgående sol, men vi var för sent ute för det. Vi fikade i stället sittandes på marken uppe på den lilla åsen en bra bit ut på edet.

21 nov. 2013

Avlövat runt Lövsjön i skumtimmen

Lövsjön tangerar Notteryds naturreservats södra spets. Vi kom i väg sent i lördags eftermiddag och att ta sig runt Lövsjön tar sin tid. Att gå 7,4 km på delvis besvärliga stigar i kuperad terräng, men mest lättgången slät mark, tar sin rundliga tid även utan kamera... Nu blev det som ni säkert inser ett och annat fotostopp även om jag försökte vara sparsam med dessa tillfällen. Släpade runt på stativet, men använde det aldrig, trots att skymningen kom lite tidigare än vad vi önskade. Använde istället kamerans möjligheter att höja ISO-talet fullt ut (i slutet på turen ISO 12800) för att kunna handhålla kameran. Lite brusigt blev det, men överraskande bra och fullt tillräckligt för ändamålet. Fick på köpet lite blåtonade bilder, vilket passade mig bra för denna höstutflykt i skumtimmen.


Björkslyet i bakgrunden bildar härliga lila "band", kunde inte motstå...

Bräckt av Simone. 

Omfamning


Ligger det en hund begraven vid ljuslyktan vid enen i övre högra hörnet?

19 nov. 2013

Kort vistelse på Långholmen

Förra veckan satt jag på Långholmen i drygt ett dygn. En fängslande upplevelse, trots att det är snart 40 år sedan denna förvaringsanstalt stängde. Bland de mer namnkunniga personerna som haft kortare eller längre ofrivilliga vistelser bakom murarna finns Hjalmar Branting, Stig Wennerström (spionen), Lasse Strömstedt  och Jan Guillou. Och nu var det min tur - att vistas där på en konferens. Den hade förresten ett brottsligt anslag då den handlade om IT-säkerhet/-hot/-brott!

Rummen i hotelldelen utgörs av de gamla fängelsecellerna, men nu har två celler blivit ett hotellrum. Inte jättestora utrymmen, men trevligt inredda. Och naturligtvis finns ett säkerhetsskåp med tillräckligt stor plats för att låsa in en bärbar dator m.m.

Cellkorridorer.

Min "cell" från utsidan.
Omgivningarna på Långholmen är trevliga och min vana trogen utnyttjade tiden före konferensstarten dag två till att ge mig ut med den lilla kameran och knäppa några bilder.
Utsikt från en av badplatserna.

Frostnupet.


Färgglad trädgårdsmästare.

17 nov. 2013

Lugnt vatten i Toftasjön

Förra söndagen i mulet väder styrdes utflykten till Notteryds naturreservat strax utanför Växjö. Området har tidigare varit skjutfält och övningsområde för det sedan länge nedlagda Kronobergs regemente, I11. Nu är det ett fint naturområde med flera strövstigar. Parkerade vid skjutbanan och med tämligen raska steg förflyttade vi oss till mynningen av Åviken i Toftasjön. Nu gick det betydligt långsammare eftersom sjön låg spegelblank...


Upptäckte en stor flock storskrake ute i sjön och knäppte några bilder. De små björkarna i bakgrunden skiftade i härligt violett.


Några stenformationer fångade ögat samtidigt som det sakta började droppa från himlen.



På tillbaka vägen valde vi att gå upp till fornborgen Gripeberg. Passerade då ett vattendrag som leder ut i Gripemosse. Här syntes också spåren efter tidigare stormar (Gudrun och/eller Per).

Längs stigen upp mot och vid fornborgen finns mycket att rikta kameran mot, bland annat fårtickor, stubbar, knotiga träd och vildmarksliknande partier.




14 nov. 2013

Strandhugg i Falkenberg

Förra veckan var så gott som samtliga på Rejlers Växjö-kontor i Falkenberg för en minikonferens. Under den mycket trevlig vistelsen på hotell Strandbaden gavs även möjlighet att ge sig ut i de uppfriskande havsvindarna, både på morgonen (ja det vill säga om man steg upp tidigt) och under lunchen. Dessa tillfällen kunde jag inte undgå att utnyttja. Var först vid frukosten, vilket gav mig en dryg halvtimme att strosa längs stranden med kamera. Ganska blåsigt, men nästan regnfritt. Även vid lunchen blev det en kort tur, då med fokus på bryggan.