30 juni 2013

Midsommarfirande i Köpenhamn

Istället för sill och nypotatis i Växjö blev det för tre femtedelar av familjen fish and chips m.m. i Köpenhamn på midsommarafton. Direkttåg till den danska byn är snabbt och bekvämt. Tivoli i direkt anslutning till tågstationen och Strøget bara något kvarter bort. En sakta vandring längs gågatan förde oss så småningom till Nyhavn, denna turistmagnet (turistfälla?). Flanerandet tog emellanåt tvärstopp när de den kvinnliga delen av familjen fick en släng av shoppingsug. Då passade jag på att ställa mig i ett gathörn med kompaktkameran och knäppte några bilder som speglade stadslivet. Eftermiddagen rundades av med besök på Tivoli och jag lyckades undvika att skaffa åkpass, någon behövde ju hålla väskorna och fotografera!
Rökpaus och mobilaktivitet

Vem har företräde?

Dags för en rød pølse? 

Tradition och anpassning
Osvensk färgsättning

Rofyllt och halvfullt
Tomt och slitet

Fri som en fågel eller för evigt förbundna?
 
För evigt

Klassiska Nyhavn

Spaning pågår

Sanning eller konsekvens?


23 juni 2013

Den lilla underbara linnean

Linnaea borealis är en art i familjen kaprifolväxter. Som andra blommor i den familjen luktar den ljuvligt, men  åtminstone jag måste sticka ner näsan ganska långt för att känna doften. Deras blomningstid har börjat och det är ju lätt att komma ihåg att midsommartid är lika med linneatid. Som ni säkert känner till är detta Smålands landskapsblomma. Har nu med ett par dagars mellanrum tagit några bilder på linnean, dels en solig kväll relativt nära bostaden, dels en fuktmättad midsommardagseftermiddag några mil bort. Som sig bör gav detta lite olika karaktär åt bilderna.







19 juni 2013

Myggrik tur i Bokhultet

Förra tisdagen passade jag på att ta en fototur till Bokhultet när dottern var på ridlektion i Bergunda. Märkte omgående att nu är myggplågan kommen. Då är en kväll i Bokhultet inte den optimala tiden och platsen att vara på. Men Bokhultet har ju mycket på pluskontot, så det var bara att härda ut. För det nyinköpta myggmedlet hade jag inte med mig, det stod kvar på sin plats ovanpå toalettskåpet...

Parkerade som oftast vid Sundet, men för ovanlighetens skull gick jag denna gång norrut längs strandkanten på Norra Bergundasjön. Motiven blev både lite av de gamla vanliga (döda träd i bokskog) och lite mer "ovanliga" som  vassrika speglingar. Och en högst vanlig gräsand.










13 juni 2013

Mönsterträd i Ryfors

Förra torsdagen besökte jag fotofestivalen i Mullsjö, som hade många fina utställningar. Passade även på att innan utställningarna öppnade ta ett varv i naturreservatet Ryfors gammelskog. Min tanke var att först och främst hitta intressanta döda träd, men var öppen för andra naturmotiv. Hoppades en del på fåglar, men det enda sinne som stimulerades av fåglarna var hörseln. För att ni ska få ett litet intryck av skogen visar jag först några färgbilder.




Visserligen utanför reservatsgränsen, men kunde inte låta bli att ta några kort när rådjuret dök upp under tiden jag fikade...
Men min ambition var ju i första hand döda träd. Satsade mest på mönster i de döda träden. Tycker att denna typ av mönster framträder bäst i svartvitt, så det blev färglöst för hela slanten när jag valde bilder.






Mitt intryck av ovanstående bildsamling är att de inte speglar naturreservatets fotopotential på ett rättvisande sätt. Känner mig inte alls nöjd med vad jag åstadkommit. Men det är bara att bita ihop och satsa på nästa tillfälle!

9 juni 2013

Den förbisedda skogsstjärnan

Många är med all rätt begeistrade i vitsippan som anses som "det riktiga vårtecknet", möjligen i konkurrens med blåsippa och tussilago. Även jag är riktigt förtjust i den ranunkelväxten och tar i stort sett varje år många mer eller mindre lyckade bilder av vitsippor. I år blev det till och med ovanligt många bilder. En annan vit och dessutom vanlig blomsterskönhet är skogsstjärnan, som jag tycker är lite förbisedd. Själv "upptäckte" jag den på allvar för ett par år sedan på en fotoworkshop. Tycker att den har samma fotopotential som vitsippan! De stjärnformiga blommorna slår i denna del av landet ut i maj/juni och är allmän i hela Sverige. Skogsstjärna är Värmlands landskapsblomma.

Förra helgen fick jag mitt lystmäte då jag hittade ett parti skogsstjärnor som växte uppe på en drygt 150 cm hög sten. Detta gjorde att jag tämligen bekvämt kunde leta bilder bland de många blommorna. Annars brukar man nästa vrida nacken ur led när man fotograferar blommor i närbild...









7 juni 2013

Ödsligt i Skårtaryds urskog

Skårtaryds naturreservat ligger drygt 2 mil nordost om Växjö, ganska nära väg 23/37. Den cirka 4 km långa vägen som tar vid när man svängt av riksvägen är en liten grusväg, den sista kilometern är väldigt smal med en ordentligt bred grässträng i mitten. Tur att detta reservat inte verkar vara så välbesökt. Nu slapp jag även denna gång "spännande" möten med andra fordon då jag var ensam på plats. Fast det är å andra sidan synd att detta naturreservat är(?) utom gemene mans vetskap. Det är definitivt värt ett besök!

Väl framme i urskogsområdet ackompanjerades jag av tämligen intensiv fågelsång inklusive gök (den enda fågel jag säkert kunde lätesidentifiera) och ett mer eller mindre konstant åskmuller. Bedömde dock att Tors framfärd på himlavalvet var tillräckligt långt borta för att inte utgöra någon fara. Efter ett tag upphörde både fågelsång och åskmuller. Istället vidtog regn. Därmed blev de sista bilderna tagna i ett mer eller mindre intensivt strilande och halvljummet regnväder.

För att kunna leva upp till epitetet urskog måste det (enligt min ovetenskapliga definition) finnas en massa fallna träd, mycket mossar och lavar och gärna stora beväxta stenbumlingar i en mer eller mindre svårframkomlig terräng. I Skårtaryd är detta definitivt fallet, eller hur? Men det finns en stig genom området, inledningsvis lite knölig, men sedan övergår den till fin skogsväg.