24 sep. 2012

Smultronstället och glasbruket i Lindshammar

Smultronstället i Lindshammar, några mil norr om Växjö längs väg 31, var ett värdshus med tillhörande butik och drivmedelsförsäljning. I värdshuset spelade jag en gång för länge sedan en lagmatch i schack, tror att det var sent 70-tal. Minns att jag tidigt i mitt parti gjord ett grovt förbiseende och förlorade tämligen snabbt min match, men laget vann. Har flera gånger åkt förbi Smultronstället och konstaterat att det är igenbommat. Först för två veckor sedan stannade jag till och gick runt en stund och fotograferade byggnaden utifrån. En Lindshammarboende kom förbi och han berättade att en bidragande orsak till att Smultronstället fick stänga var att regnvatten läckte in i byggnaden, både i restaurangdelen och i elcentralen. Det var ju inte så bra. Låter som en dyr renovering stod för dörren. En koll på nätet säger att Smultronstället stängde den 1 oktober 2003, dvs. för 9 år sedan.



Som framgår av en del av bilderna har Smultronställets arkitekt/byggherre inspirerats av att det i Lindshammar fanns ett glasbruk, men det lades ner den i september 2007. Därefter har mindre enskild glastillverkning och försäljning bedrivits i glasbrukets lokaler, men sedan 2011 finns ingen verksamhet där. Glasbrukets mest kända alster är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Mer om glasbruket i slutet på detta blogginlägg, men först några fler bilder på Smultronstället.




Bake-off-bröd verkar ha funnits att köpa i butiken.


 
 Alla drivmedelspumpar utom just denna har plockats bort.


Ägaren har på senare tid återvunnit stenplattor och tagit loss lite oskadat virke.
 


Under lastbryggan finns en hel del trevliga maskiner, kompressorer, elinstallationer m.m.


Avslutningsvis lite bilder på glasbruket. Upptäckte att vi har åtminstone en glasskål från Lindshammar i vår ägo. Det är en färgglad pjäs, vilket var brukets signum, se följande bild.






Naturen erövrar.

Hålet för elkabeln blev för stort.

16 sep. 2012

Kombinationsutflykt i Lindvallen

För tre veckor sedan firade Rejlers 70 årsjubileum i Lindvallen. En av eftermiddagarna var det valfira aktiviteter. Från en lång lista kunde man välja en eller flera aktiviteter, inomhus eller utomhus, lugna eller fridfulla, tysta eller bullrande. Hade lite svårt att bestämma mig, ville gärna både motionera och fotografera. Efter en stunds funderande blev det först en kombinationsaktivitet. Klädde mig för motion och tog kameran med mig tillsammans med en flaska vatten. Efter lifttur till toppen av fjället siktade jag in mig på en av vandringslederna och varvade fotografering, rask promenad och löpning. I början blev det kanske lite för mycket fotograferande och promenerande och pratande med mötande kollegor, för jag kände efter ett tag att det började bli lite bråttom att hinna den runda jag tänkt mig. Så det blev mer löpning på andra halvan, men tog mig tid med något fotostopp även i fasen. Sedan följde ett kort och stilla, men skönt bad. I badanläggningen.

Av bilderna som följer är två tagna med mobilkamera, medan resten är tagna med kompaktkamera. Kan ni urskilja vilka bilder som är tagna med vilken kamera? Svaret finns längs ner på sidan.

Tyvärr fanns det bara enstaka hjortron här och var. Hade hoppats på fler och mognare.

Nedanför kanten ligger Lindvallens fjällanläggning.

Stensjön


Utbyteskandidat


Tjärnfullt

 

(Bild 6 och 7 är tagna med mobilkameran.)

11 sep. 2012

Caterpillar på Tjurkö båtkyrkogård

Årets och mitt livs tredje besök på båtkyrkogården gjordes en solig dag i mitten av augusti. En del släktingar var med då de fullt förståeligt var nyfikna på denna plats. Efter några initiala bilder fikade vi i solgasset på några klippor nära vattnet och ur synhåll från båtkyrkogården, men med uppsikt över havet och Aspö. Jag tog den snabba fikavarianten och begav mig några få steg in i skroteldoradot. Denna gång siktade jag på den caterpillarmaskin - har säkert något "riktigt" namn, men jag orkar inte ta reda på det - som jag förvisso sett tidigare och tagit enstaka bild på, dvs. egentligen inte ägnat någon större uppmärksamhet åt det motivet. Nu blev det ett antal ganska närgångna bilder då det fanns träd, ris och sly runt och i denna entreprenadmaskin. Eftersom det var en solig dag och vi var där i princip mitt på dagen är ljuset generellt sett i hårdaste laget i bilderna, men tycker att åtminstone båtbilden sist i bildsekvensen gör sig i det ljuset. Jag har i några fall minskat kontrasten och/eller "värmt" bilderna lite i efterhand.

 





Jag fotograferade inte bara caterpillarmaskinen, utan det blev några bilder på båtarna också. Så jag avslutar med den båtbild som jag gillar bäst från detta besök.

4 sep. 2012

9 minuter vid Mölleryds övergivna sågverk

Vid en familjeutflykt till Blekinge i augusti norpade jag åt mig hela 9 minuter för ett fotostopp vid Mölleryds sedan 1985 nedlagda sågverk. (I sanningens namn tog dessutom omvägen för att komma dit betydligt fler minuter i anspråk...) Utrustad med mobilkamera styrde jag snabbt stegen till vad jag efter lite efterforskningar på nätet bedömde vara den mest intressanta byggnaden. Huvudsyftet med besöket var att kolla in om platsen är värd ett mer seriöst besök framöver. Svaret är definitivt ja. Men det visade sig att det pågår lite verksamheten på området. Någon/några verkar driva någon form av vedproduktion/vedlager i och runt några byggnader vilket försvårar möjligheterna till "genuina" övergivetbilder.





Det var allt lite kusligt att vistas själv inne i den mörka byggnaden...

Ett fall för en tapetserare.
En gång i tiden bostad för välbeställd, nu behöver trädgården och huset en "ansiktslyftning"!

2 sep. 2012

Ungskär - ön som flyter på vattnet

En lördag i augusti firade vi akt två av en släktings 60-årsdag. Vi åkte skärgårdsbåt från Sturkö till Ungskär, långt österut i Karlskronas skärgård. Hade aldrig varit där och vi prickade en solig dag med ett näst intill ett helt lugnt hav. Ön hade en gång i tiden 400 invånare plus tillfälliga medhjälpare i fiske och hushåll. I dag finns bara åtta bofasta, men en mängd sommargäster. Ön har haft miltära anläggningar för att förhindra fientliga fartyg att nå Karlskrona österifrån. De militära anläggningarna var i bruk 1934-78. Nu finns bara några övergivna baracker och lite annat smått och gott som minner om den tiden.

Efter att vi anlänt till hamnen vid lunchtid gick vi till Lungskär där vi åt en synnerlig välsmakande picknick-lunch från Pecorino i Osby. Trots det hårda ljuset var det stimulerande att strosa runt och leta landskapsbilder och lite andra motiv.
Vi anlände inte till denna brygga...
 
Liten vågbrytare och brygga.

Bild tagen från samma punkt som bilden ovan, men med ett annat utsnitt.

Ett av de prydliga husen (slarvigt av mig att inte hela gatlampan finns med alternativt döljs helt...)


Alternativt boende. Det finns inga bilfärjor till ön, så denna husvagn har nog tagit vägen över isen.


Ur bruk