29 juni 2012

Midsommarbesök på Libbhults ängar

Libbhults ängar ligger någon km väster om Klavreström i Uppvidinge kommun, nära gränsen till Växjö kommun. Detta för Kronobergs läns mått mätt högt belägna naturreservat består av sammanhängande ängs- och betesmark. Det finns också skogspartier och en bäckravin. Så gott som all mark i reservatet har en gång varit slåttermark. Så i det fuktiga och någorlunda varma vädret på midsommardagen gav perfekta förutsättningar för liten utflykt med ett par familjemedlemmar, en fikaryggsäck och natruligtvis en ryggsäck med fotoprylar, men inget stativ. Använde dock bara standardzoomen, de andra objektiven fick vila i ryggsäcken. Det blev förstås artporträtt på några blommor. Kanske inte de mest sällsynta i vår natur, men vackra ändå!
Teveronica

Nattviol

Jungfru Marie nycklar
I bokskogsområdet fanns det, som i många mer eller mindre orörda bokskogar, en massa intressanta motiv. Tycker i alla fall jag...



På ängsmarkerna fanns naturligtvis tydliga resultat av många års hårt slit med att bryta och samla ihop stenar.

Vilda smultron smakar ljuvligt. Nu var vi där lite för tidigt på säsongen, det fanns inte så många smultron som var mogna, men visst är de fotogeniska? De följande bilderna är tagna på samma smultronplanta men från olika vinklar. Tänk att resultatet kan bli så pass olika!

Utöver att bilderna är tagna från olika vinklar är, som ni säkert redan har uppmärksammat, den nedre bilden är beskuren till kvadratiskt format, vilket ofta är värt att prova! Den övre bilden har proportionen 2:3, vilket är kamernas standardformat.

24 juni 2012

Vid Kronobergs slottsruin med mobilkameran

I måndags hade vi jobbaktiviteter vid Kronobergs slottsruin: information, utbildning och spännande skattjakt. I någon av pauserna gick jag en liten runda med mobilkameran, hade ingen annan kamera med mig, men den fungerade tillräckligt bra för de typ av motiv och för det ändamål som bilderna är tänkta för. Nämligen att visa att mobilkamera räcker till i många situationer, framför allt i bra dagsljus i inte alltför krävande situationer. Först ett par bilder med en eldhärjad stubbe.


I sprickorna på gamla murar och väggarlyckas ofta ett frö mot alla odds att gro. Detta fångade min blick och jag hade svårt att välja vilka växter jag skulle föreviga. Så det blev en hel del, då jag efter att ha fotograferat en blomma genast hittade en ny!





Mellan regnskurarna på kvällen tittade solen fram och tycktes vilja äta upp en del av ruinen ...

Cyklade hem med en i princip klarblå himmel över huvudet. Efter 3 km kom några regnsstänk. Satte då genast på mig regnkläder och strax därefter började ett intensivt regnande. Blöta fötter och blött ansikte och hår (under cykelhjälmen) blev resultatet. Men jag var glad ändå efter en trevlig dag med arbetskamrater, god mat och några bilder som jag kände mig nöjd med.