7 maj 2012

Bland blommor och blad i Kjugekull

En stor del av Valborgsmässoafton tillbringade jag och fotokompisen Bjarne Holmgren i Kjugekull, ett par mil norr om Kristianstad, i strålande vårväder. Vårt mål var att ha trevligt och fotografera vårblommor, blad, stenar och grenar.
I detta inlägg blir det bilder från de två förstnämnda motivgrupperna, medan de två senare kommer i nästa inlägg. Bjarne har lagt ut bilder från denna utflykt på sin webb, Fotograf Bjarne. Kolla gärna hans bilder och se både hur lika och olika bilder vi tog!

Det vackra vädret var både till fördel och nackdel ur fotosynpunkt. Till fördelarna hörde möjligheterna till fint motljus och bra slutartider alternativt stort skärpedjup, medan den största nackdelen var alla skarpa skuggor som var en utmaning att undvika. Först några bilder på en av mina absoluta favoritblommor, backsippa.




Hasselns nyutspruckna blad är väldigt vackra och svåra att motstå.

Bokskogens skira grönska är en annan våranrättning som man knappast kan se sig mätt på.
Naturligtvis fanns det gulsippor, vitsippor och blåsippor även om de hade trätt in i slutfasen av sin blomningstid.




 

2 kommentarer:

  1. Titta nu har det kommit bilder från Kjugekull! Jag tycker du har lyckats mycket bra med backsipporna. Nummer två får bli favioriten där. Det är en fin grupp. I nummer tre blir insekten en liten prick över i:et.

    Hassellöven och bokskogen blev också snygga. I bokskogsbilden har trädstammarnas placering blivit mycket bra med lagom friläggning och överlapp.

    Lite annorlunda att ta vit- och gulsipporna rakt uppifrån, men det funkar alldeles utmärkt, förmodligen på grund av en intressant blandning av det gula och vita. Bilden med bara vitsipporna är också jättefin med ett snyggt skärpesläpp.

    Det jag möjligen skulle gjort annorlunda är att göra de sista bilderna lite mörkare. Det hade nog gjort färgerna lite mustigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt. De fyra avslutande blombilderna var lite för ljusa, har nu bytt dem mot mer tilltalande versioner. Exponeringsmässigt är de nu precis så som kameran registrerade bilderna. De förra versionerna hade fått en ökad exponering i efterhand med cirka ½ steg för att tänja ut histogrammet ut i högerkanten, men jag borde ha observerat vad det fick för konsekvenser för färgåtergivningen...

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.