31 dec. 2011

Fader Frost och moder Sol

Så kom i dag äntligen fader Frost på ett kärt besök tillsammans med moder Sol. Det blev således på årets sista dag lite tillfällig (?) vinterstämning! Gick ut med kameran på förmiddagen och letade motljusbilder, vilket ställde fototekniken (både den personliga och kamerans) på vissa prov. Kameran klarade det bättre än jag, det gäller ju att ha koll på var skärpan hamnar då det handlar om korta skärpedjup i besvärliga ljusförhållanden...

Jag behövde inte gå mer än 20 meter innan jag hittade ett eklöv som var kantat med rimfrost. Sedan blev det bilder på kanadensiskt gullris, björksly och en del oidentifierade växter, med det gemensamma att de alla var kantade av härligt glittrande rimfrost. Till och med sly och risiga hyggen blir tämligen vackra med den "make-upen"!







29 dec. 2011

Överraskande motiv funna i juletid

Det blev inga skidturer i julhelgen. Julfirande i Moheda och Osby utan tillstymmelse till snö. I stället blev det relativt långa promenader i Osby där jag i sedvanlig ordning "hittade" fallna träd och mossbelupna stubbar, men de bilderna låter jag denna gång bli kvar i datorns bildarkiv. Jag hittade i stället mer omväxlande och intressantare motiv, till exempel en tämligen fräck rondelljulbock!

I utkanten av ett skogsområde hittade vi Skrotniklas. Huruvida den är snygg kan diskuteras, men den livade upp oss alla i det fuktiga vädret.

För den den som söker söker en plats att vila upp sig på efter julstöket är nog detta rum ett dåligt alternativ. Men det borde vara billigt...

Här har någon lydigt följt instruktionen som står i röd skrift inne i kuren: "stäng inte dörren!!!". Men var tanken att den skulle läggas på marken?

Det var ju mulet och regndisigt en stor del av juldagen och annandagen, men ibland sprack molntäcket upp en del. Och jag riktade kameran neråt i stället för uppåt!

23 dec. 2011

Pepparkaksbak

Det ska ju bakas och fejas och på andra sätt förberedas inför julen. Den kanske jobbigaste och definitivt dyraste delen är julklappsbestyren!? All uppståndelse inför julen, som definitivt står för dörren i dag, upplever en del som ett påhäng, andra älskar den. Jag har lite kluvna känslor för allt detta, men mest positiva! När det gäller pepparkaksbak brukar jag låta övriga i familjen sköta baket och jag sköter kameran. Det tycker jag är en bra arbetsfördelning. I år siktade jag in mig på lite närbilder och kort skärpedjup med markroobjektivet, men framför allt använde jag 50 mm/1.8-objektivet.

GOD JUL!





18 dec. 2011

Det kommer inte att susa i alla björkar

Av någon för mig okänd anledning har jag en viss förkärlek att fotografera övergivna platser (i vid bemärkelse) och döda träd, blommor m.m. Vill och kan inte analysera varför det är så...

Förra helgen träffade jag på tre björkar som av olika anledningar givit upp: den ena ute på Helgö som håller på att skalas av med hjälp av vinden (?), den andra hade för 1 à 2 veckor sedan rammats av för starka vindar på Högstorp och den tredje i Hollstorp har övergått till att ge liv åt tickor och diverse smådjur. Den gemensamma nämnaren, förutom att de är/var björkar är att vinden inte kommer att susa i deras klövkronor till våren. Till vilken jag rent vädermässigt längtar.



11 dec. 2011

Vinterns färger är brunt och grönt

Nu är det vinter! Åtminstone om man räknar december, januari och februari som vintermånader. Meteorologer definierar vinter som den period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0 grader eller lägre. Med den förra definitionen har vi haft vinter ett tag, men definitivt inte enligt den senare. Det gör att så gott som all nederbörd kommer i regnform och de allra flesta dagar är minst sagt fuktiga. Det för i sin tur med sig att det bruna i naturen (t.ex. löv på marken) blir mörktbrunt och det gröna, t.ex. mossa, blir riktigt intensivt grönt. Kombinationen av dessa element blir faktiskt riktigt fotogeniskt. Tycker jag, men förmodligen finns det många (?) som inte ser någon skönhet alls i den färgkombinationen. Har i helgen tagit ett par fotopromenader, en på Helgö och en i "Högstorpskogen. Följande bilder är en del av resultatet från dessa promenader.